Ucraina: Rusia îşi mută trupele în Estul Crimeii

Militarii ruşi îşi deplasează tehnica şi echipamentele în estul Crimeii (peninsulă din sudul Ucrainei), însă nu se cunoaşte încă motivul acestor 'mişcări', a declarat vineri şeful Centrului media din Crimeea al Ministerului ucrainean al Apărării, Vladislav Selezniov, citat de agenţia ucraineană de presă Unian.
Economica.net - vin, 07 mart. 2014, 11:45
Ucraina: Rusia îşi mută trupele în Estul Crimeii

În noaptea de joi spre vineri, între 20 şi 30 de camioane grele şi autobuze au plecat dinspre trecerea cu feribotul din Kerci spre ‘interiorul Crimeii’. ‘Nu ştim ce se află la bordul lor, totul este foarte bine acoperit cu pânză de cort’, a scris Selezniov pe contul său de Facebook.

Vineri dimineaţa, potrivit acestuia, ’11 vehicule militare de logistică s-au îndreptat de la trecerea cu feribotul din Kerci în interiorul peninsulei Crimeea’.

Într-o postare ulterioară, acelaşi oficial al Ministerului ucrainean al Apărării raporta că, în cursul dimineţii de vineri, ’18 camioane cu militari ruşi au sosit în zona capului Chauda din Feodosia.’Militarii ruşi desfăşoară pe teritoriul poligonului Chauda o tabără de campanie’, a indicat acesta, adăugând, cu referire ‘la surse’, că în viitorul apropiat în zona respectivă se aşteaptă sosirea unei nave de debarcare a Federaţiei Ruse. Se ştie că în zonă malurile sunt abrupte, ceea ce face dificilă o desantare de trupe, însă nimic nu poate fi exclus, a mai spus el.

Potrivit acestuia, în Crimeea continuă blocarea unităţilor militare ucrainene din Simferopol (capitala regiunii), Kerci, Feodosia, Perevalnoie, Sevastopol, Ialta şi Novoozernoe. Responsabilul cu presa al Ministerului ucrainean de Interne susţine că militari ucraineni din Novoozernoe au reuşit să distrugă mai multe cazemate ridicate de persoane înarmate necunoscute.

În acelaşi timp, după cum relatează agenţia de presă menţionată, comandamentul pazei de coastă ucrainene din Simferopol a fost blocat din jur împrejur cu structuri de beton. Toate cele trei căi de acces sunt blocate.

Serviciul ucrainean pentru frontiera de stat: Până la 30.000 de militari ruşi se află în Crimeea
     
Aproximativ 30.000 de militari ruşi se află în prezent în Crimeea (republică autonomă din sudul Ucrainei), susţine Serviciul pentru frontiera de stat al Ucrainei, în condiţiile în care tratatul cu Rusia privind condiţiile de staţionare a Flotei ruse în Marea Neagră îi permite să aibă până la 25.000 de militari în peninsulă, relatează vineri de agenţia de presă Interfax-Ukraina şi EFE.

‘Aproximativ 30.000 de militari sunt concentraţi acum în Crimeea’, a indicat, în cadrul unei conferinţe de presă, generalul Mihail Koval, directorul Departamentului pentru resurse umane din cadrul Serviciului pentru frontiera de stat al Ucrainei.

El nu a precizat numărul militarilor ucraineni dislocaţi în acest moment în Crimeea, limitându-se să spună că este vorba de toate unităţile şi o parte dintre grăniceri, precum şi de forţe militare care au îşi au baza în peninsulă.

Anterior, serviciul de presă al Serviciului pentru frontiera de stat a raportat că trupe ruseşti continuă să sosească în republica autonomă, unde, joi, parlamentul local a votat separarea de Ucraina şi alipirea la Rusia.

Prin unul din punctele de frontieră în Crimeea au trecut ilegal graniţa şase vehicule militare şi 200 de persoane în uniforme de camuflaj fără însemne.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...