Ucraina: Rusia îşi retrage trupele de la graniţă – John Kerry

Rusia îşi retrage soldaţii amplasaţi la frontiera cu Ucraina, a confirmat joi secretarul de stat american, John Kerry, care în acelaşi timp a denunţat pătrunderea în estul Ucrainei a unor luptători ceceni proruşi, scrie AFP.
Economica.net - vin, 30 mai 2014, 04:17
Ucraina: Rusia îşi retrage trupele de la graniţă - John Kerry

‘Trupele care se aflau la frontieră se retrag spre Moscova, şi nu spre Kiev’, a declarat John Kerry la postul american de televiziune PBS, confirmând ce a constatat marţi un oficial de la Pentagon.

În schimb, ‘există dovezi potrivit cărora luptători ruşi au traversat frontiera, personal din Cecenia antrenat în Rusia trece graniţa pentru a agita spiritele, pentru a se implica în lupte’, a acuzat şeful diplomaţiei de la Washington.

Demnitarul american a discutat miercuri la telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov, despre situaţia de la graniţa ruso-ucraineană, potrivit Departamentului de Stat.

Mass-media ucrainene au informat în cursul săptămânii că soldaţi ceceni se află la Doneţk, bastion al insurgenţilor proruşi. Miercuri însă, preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov, a dezminţit că a trimis militari care să lupte împreună cu rebelii din estul Ucrainei, fără să excludă că luptători ceceni s-ar fi putut alătura de bunăvoie separatiştilor.

Pe de altă parte, Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu accesul rebelilor proruşi din Ucraina la arme sofisticate, după moartea a 12 soldaţi ucraineni într-un elicopter doborât de insurgenţi.

‘Aceasta înseamnă că separatiştii continuă să aibă acces la arme sofisticate şi sprijin din exterior’, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului american, Jay Carney, în cursul briefingului de presă cotidian, lăsând să se înţeleagă că Moscova furnizează rebelilor armele în cauză.

Rusia a dezminţit aceste acuzaţii.

Elicopterul ucrainean de tip Mi-8, care transporta soldaţi pentru rotaţie şi un general din forţele Ministerului de Interne, a fost ţinta unui atac cu rachete ruse sol-aer în apropierea bastionului prorus Slaviansk, a afirmat preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, în plenul Parlamentului.

Jay Carney a cerut, de asemenea, eliberarea celor patru observatori ai OSCE, capturaţi de separatişti în oraşul Slaviansk.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...