Ucraina se îndepărtează de UE ‘în mod evident’, consideră şeful diplomaţiei poloneze

Politica autorităţilor ucrainene îndepărtează această ţară de Uniunea Europeană şi nu se poate spera la o revenire a Ucrainei la aspiraţiile sale europene, a afirmat miercuri ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, citat de AFP.
Economica.net - mie, 22 ian. 2014, 20:52
Ucraina se îndepărtează de UE 'în mod evident', consideră şeful diplomaţiei poloneze

Ucraina ‘se îndepărtează în mod evident de Uniunea Europeană şi nimic nu pare să indice că va face cale întoarsă’, a declarat şeful diplomaţiei de la Varşovia în prezenţa jurnaliştilor.

‘Lansăm celor două părţi un apel la reţinere, dar motivul principal pentru cele întâmplate este abandonarea drumului spre Europa şi a refomelor, precum şi adoptarea (de parlamentul de la Kiev) a legilor represive’, a subliniat Radoslaw Sikorski care a denunţat ‘cleptocraţia şi represiunea’ din Ucraina.

La rândul său, preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a discutat la telefon cu omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici.

‘Profund îngrijorat de agravarea conflictului intern din Ucraina, el a îndemnat la încetarea vărsării de sânge’, potrivit consilierului prezidenţial Jaromir Sokolowski, citat de agenţia PAP.

De asemenea, şeful statului polonez a salutat începutul dialogului dintre preşedintele Ucrainei şi trei lideri ai opoziţiei.

Bronislaw Komorowski urma să discute miercuri şi cu fostul campion mondial la box Vitali Kliciko.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei de la Vilnius, Linas Linkevicius, a cerut miercuri ‘o acţiune unită’ din partea Uniunii Europene.

‘Scenariul brutal care se dezvoltă în prezent (la Kiev) necesită o reacţie unită a UE. Apelurile la dialog fiind ineficiente, vine momentul sancţiunilor specifice’, a scris el pe contul său de Twitter.

Ciocnirile violente dintre manifestanţii pro-europeni şi forţele de ordine s-au soldat cu cinci morţi la Kiev, după două luni de confruntare care capătă aspect de gherilă urbană şi a provocat luni reacţii vehemente din partea UE şi a Statelor Unite.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...