Ucraina şi-a dublat importurile de gaze naturale ruseşti în avanpremiera unei majorări de preţ

Ucraina şi-a majorat importurile de gaze naturale din Rusia, a declarat, luni, un purtător de cuvânt de la Ukrtransgaz, compania care se ocupă cu transportul şi înmagazinarea de gaze naturale în Ucraina, pe fondul avertizărilor că grupul rus Gazprom ar putea anula reducerea de preţ acordată acestui stat la finele anului trecut, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 03 mart. 2014, 14:12
Ucraina şi-a dublat importurile de gaze naturale ruseşti în avanpremiera unei majorări de preţ

Analiştii sunt de părere că Kievul încearcă să importe o cantitative cât mai mare de gaze naturale la un preţ redus, în condiţiile în care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a obţinut aprobarea Parlamentului pentru a invada Ucraina.

‘Ne-am dublat importurile de gaze din Rusia. În data de 1 martie 2014 am importat o cantitate de 45 milioane metri cubi comparativ cu 20 de milioane în ziua de 1 martie 2013’, a declarat purtătorul de cuvânt de la Ukrtransgas, Maxim Belyavsky.

Potrivit unor surse ruseşti, compania ucraineană Naftogaz a importat 27,6 milioane metri cubi de gaze naturale în data de 26 februarie, pentru ca importurile să crească până la 45,8 milioane de metri cubi în 27 februarie, la 60 de milioane metri cubi în 28 februarie şi la 44,5 milioane metri cubi în ziua de 1 martie.

Ucraina este un client importat pentru Gazprom, care, anul trecut, a exportat în acest stat o cantitate de aproape 26 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce a reprezentat mai mult de jumătate din consumul total de 50,4 miliarde de metri cubi al Ucrainei.

De asemenea, Ucraina este o rută importantă pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Uniunea Europeană şi Turcia, pieţe pe care anul trecut Gazprom a exportat o cantitate record de 162,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce înseamnă că această companie a controlat 30% din cele două pieţe. Mai mult de jumătate din cantitatea totală, sau 86 de miliarde metri cubi, a trecut prin Ucraina.

Sâmbătă, Gazprom a anunţat că Ucraina are o datorie ‘enormă’, de 1,55 miliarde dolari, pentru gazele naturale livrate de Rusia, subliniind că preţul preferenţial acordat Kievului de către Moscova ar putea fi reexaminat.

Directorul financiar de la Gazprom, Andrei Kruglov, a reiterat, luni, acest avertisment.

‘Situaţia plăţilor este îngrijorătoare. Ne gândim în continuare dacă să prelungim contractul în următorul trimestru pe baza preţurilor actuale’, a declarat Kruglov, la o întâlnire cu investitorii organizată la Londra.

În luna noiembrie a anului trecut, Ucraina a refuzat să semneze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, iar în schimb Moscova a acordat Kievului un împrumut de 15 miliarde de dolari, din care a vărsat deja trei miliarde de dolari, precum şi o reducere cu 30% a preţului gazelor naturale livrate. Însă, acest acord prevede că preţul gazelor naturale poate fi revizuit trimestrial, în perioada cuprinsă între zilele de 5 şi 10 ale primei luni din noul trimestru.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...