1EUR = 4.7550 RON | Bucureşti 22 º

Extern

Ucraina şi separatiştii vor relua la 6 mai negocierile de la Minsk

Ucraina şi separatiştii proruşi din regiunile Lugansk şi Doneţk (estul Ucrainei ) - teatrul unui conflict armat de peste un an - îşi vor relua negocierile miercuri (6 mai), la Minsk, pentru a discuta cu privire la modul în care este pus în aplicare acordul de pace din 12 februarie, potrivit Efe şi RIA Novosti.

04 mai, 2015 | Agerpres

'Am primit o invitaţie pentru întâlnirea de la Minsk, care va avea loc la 6 mai' în cadrul Grupului de contact (Ucraina, reprezentanţi ai separatiştilor din Lugansk şi Doneţk, OSCE şi Rusia), a confirmat Denis Puşilin, negociator din partea autoproclamatei 'republici populare' Doneţk.

Separatiştii speră ca la această reuniune să-şi înceapă activitatea grupurile de lucru pentru punerea în aplicare a aspectelor politice ale acordului de la Minsk din februarie, scrie Agerpres.

Puşilin a cerut duminică reluarea de urgenţă a negocierilor după o nouă escaladare a tensiunilor în estul Ucrainei, în condiţiile în care ambele părţi se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului.

Rebelii proruşi au denunţat bombardamente cu arme grele efectuate de forţele guvernamentale asupra bastionului lor principal Doneţk.

Potrivit negociatorului separatist, 'forţele insurgente sunt pe cale să-şi reia acţiunile militare pe scară largă din cauza provocărilor din partea armatei ucrainene'.

De cealaltă parte, comandamentul militar ucrainean a denunţat încălcarea armistiţiului de către miliţiile rebele, care au atacat poziţii guvernamentale în apropiere de Doneţk şi portul Mariupol - obiectiv strategic pe coasta Mării Azov - cu mortiere şi lansatoare de rachete Grad.

Kievul a estimat la aproximativ 100 încălcările armistiţiului de către rebeli în ultimele 24 de ore, o cifră similară cu cea înregistrată înainte de semnarea acordurilor de pace de la Minsk. Ambele părţi se acuză reciproc de a fi folosit artileria grea.

Punerea în aplicare a acordurilor de pace a stagnat în ceea ce priveşte aspectul politic, deoarece Ucraina a adoptat o lege privind autonomia în zonele controlate de separatişti, care prevede ca obligatorie condiţia organizării de alegeri locale în conformitate cu legislaţia Ucrainei, condiţie respinsă atât de rebeli, cât şi de Moscova.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO