Ucraina spune că a eliberat săptămâna trecută peste 16 kilometri pătraţi în est şi sud

Kievul a declarat luni că a recucerit săptămâna trecută peste 16 kilometri pătraţi de la forţele ruse în estul şi sudul Ucrainei, la aproape două luni de la începerea contraofensivei destinate să alunge trupele Moscovei din Ucraina, potrivit France Presse, scrie Agerpres.
AGERPRES - lun, 24 iul. 2023, 12:16
Ucraina spune că a eliberat săptămâna trecută peste 16 kilometri pătraţi în est şi sud

„În decursul săptămânii (…) în sectorul Bahmut (regiunea Doneţk, est), au fost eliberaţi 4 kilometri pătraţi şi 12 kilometri pătraţi în sud”, a declarat viceministrul apărării ucrainean Hanna Maliar la televiziunea ucraineană, scrie Agerpres.

Maliar a salutat aceste „succese” în cele două zone în care armata ucraineană încearcă de mai multe săptămâni să străpungă apărarea rusă.

De la începutul contraofensivei care a debutat în primele zile ale lunii iunie, forţele Kievului au „eliberat” 35 km2 în zona Bahmut (est) şi 192,1 km2 în sud, a adăugat viceministrul ucrainean, potrivit Agerpres.

Ea a afirmat de asemenea că, săptămâna trecută, armata rusă a „întreprins asalturi vizând să respingă unităţile noastre dincolo de râul Oskil şi a căutat puncte slabe în apărarea noastră” în direcţia Kupiansk (nord-est).

Operaţiunile ofensive ucrainene continuă în direcţia Melitopol şi Berdiansk, două oraşe din sud-estul Ucrainei ocupate temporar de Rusia spre care armata ucraineană încearcă să avanseze din două zone din sectorul sudic al frontului, se afirmă într-un buletin informativ al armatei ucrainene, difuzat luni, potrivit EFE.

Armata ucraineană a informat, de asemenea, despre lupte-cheie la sud de Bahmut.

În ultimele zile, forţele ruse au revendicat un avans uşor în zona de nord-est a frontului, susţinând în special că au preluat controlul asupra unei gări feroviare.

Duminică, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că contraofensiva ucraineană „a eşuat”, în timp ce Kievul a recunoscut recent că această operaţiune de amploare va fi „lungă şi dificilă”.

Ofensiva ucraineană a fost întârziată din cauza lipsei de muniţii, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu difuzat duminică de CNN, potrivit Politico şi media ucrainene, în care a încercat să explice „ritmul lent” al contraofensivei ucrainene.

„Aveam în plan să o începem în primăvară. Dar nu am făcut-o, pentru că, sincer vorbind, nu aveam suficiente muniţii şi armament şi nu aveam suficiente brigăzi antrenate corespunzător în aceste arme. Mai mult, misiunile de antrenament s-au desfăşurat în afara Ucrainei”, a declarat Zelenski în acest interviu difuzat duminică în cadrul emisiunii „Fareed Zakaria GPS” de la CNN,  scrie Agerpres.

Întrucât contraofensiva a început mai târziu, a spus Zelenski, vorbind prin intermediul unui translator, „aceasta a dat timp Rusiei să mineze pământurile noastre şi să construiască mai multe linii de apărare”.

„Din acest motiv, un ritm mai lent al acţiunilor noastre contraofensive. Nu am vrut să ne pierdem oamenii, personalul. Şi militarii noştri nu au vrut să-şi piardă în aceste condiţii echipamentul”, a explicat Zelenski în interviul pentru CNN.

Într-un discurs susţinut în format de videoconferinţă săptămâna trecută la Aspen Security Forum din SUA, Zelenski a declarat că armata ucraineană „se apropie de momentul în care acţiunile sale se pot accelera”.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...