Ucraina: Statele Unite intenţionează să trimită o navă în Marea Neagră

Pentagonul ar putea trimite o navă în Marea Neagră şi mări amploarea exerciţiilor militare planificate în această vară în Europa pentru a linişti aliaţii est-europeni îngrijoraţi de intervenţia rusă în Crimeea, a declarat marţi un responsabil american de la Apărare, informează AFP.
Economica.net - mie, 02 apr. 2014, 06:26
Ucraina: Statele Unite intenţionează să trimită o navă în Marea Neagră

‘Printre propunerile care au fost luate în considerare figurează eventuala trimitere a unei alte nave americane în Marea Neagră’, a declarat acest responsabil jurnaliştilor ce călătoreau cu secretarul american al apărării Chuck Hagel, care se ducea în Hawai pentru o reuniune a ASEAN.

Un distrugător american, USS Truxtun, a traversat Marea Neagră la mijlocul lunii martie pentru exerciţii cu marina română şi bulgară, dar de atunci a părăsit zona, aminteşte AFP.

Strategiile militare americane iau în considerare de asemenea să dea mai multă amploare manevrelor militare prevăzute în această vară în Europa cu o brigadă din Prima Divizie de Cavalerie, potrivit acestui responsabil.

O delegaţie de ofiţeri ai Armatei terestre urmează să se ducă ‘în curând’ în Europa pentru a discuta cu ţările partenere, a adăugat el, fără a elabora.

Deşi obiectivul SUA este de a conduce o dezescaladare a tensiunilor la frontiera ruso-ucraineană prin canale diplomatice, Statele Unite şi NATO au în vedere o serie de măsuri pentru a linişti membrii est-europeni ai Alianţei atlantice care se simt ameninţaţi de acţiunile ruse.

În urma anexării Crimeii la Rusia, ţările NATO au cerut şefului militar al Alianţei, generalul american Philip Breedlove, să prezinte propuneri pentru a reafirma angajamentul aliaţilor alături de ţările membre din Europa de Est.

‘I-am cerut să ia în considerare o serie de măsuri’, ce includ mai ales manevre şi antrenamente comune, potrivit lui Chuck Hagel.

Cu toate acestea, şeful Pentagonului a refuzat să spună dacă Statele Unite intenţionează desfăşurarea la o bază permanentă de trupe în Europa de Est.

‘Vom continua să explorăm diferite posibilităţi şi opţiuni’, s-a limitat el să spună. Circa 67.000 de soldaţi americani sunt în prezent staţionaţi în Europa, în principal în Germania.

Secretarul american al apărării îi primeşte în următoarele trei zile în Hawai pe omologii săi din Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est /ASEAN/, o premieră pe teritoriul american.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...