Ucraina trebuie să decreteze legea marţială pentru desfăşurarea unei forţe de menţinere a păcii – diplomat

Kievul şi-a focalizat atenţia pe desfăşurarea unei misiuni poliţieneşti a Uniunii Europene în estul Ucrainei, sub egida ONU, susţine ambasadorul Ucrainei la Naţiunile Unite, Iuri Sergheev, însă diplomatul ucrainean Roman Bezsmertnâi consideră că desfăşurarea unui contingent de menţinere a păcii în regiunile din estul separatist este imposibilă fără instituirea legii marţiale în Ucraina, scrie agenţia de presă Unian.
Economica.net - vin, 20 feb. 2015, 11:01
Ucraina trebuie să decreteze legea marţială pentru desfăşurarea unei forţe de menţinere a păcii - diplomat

‘Dacă preşedintele vorbeşte de război, el trebuie să instituie legea marţială în ţară şi să creeze Comandamentul Suprem în caz de război, aşa cum prevede legea ‘cu privire la regimul juridic al legii marţiale’. Atunci ONU şi Consiliul de Securitate au subiect de discuţie. Dacă noi desfăşurăm o operaţiune specială şi cerem Consiliului de Securitate, Naţiunilor Unite şi Adunării Generale a ONU trimiterea de ‘căşti albastre’, atunci substituim noţiunile. Iar, în paralel, acceptăm decizii ale Radei Supreme privind recunoaşterea Rusiei ca ţară agresor’, a explicat diplomatul ucrainean, în prezent lider al partidului ‘A Treia Republică Ucraineană’.

‘Nimeni nu ne va înţelege dacă vom desfăşura în continuare operaţiunea specială ‘antiteroristă’, căci vom fi întrebaţi despre ce fel de agresiune rusă poate fi vorba, pentru că noi suntem în război cu terorişti’, şi-a argumentat el punctul de vedere, subliniind că, în conformitate cu legislaţia internaţională, în aceste condiţii este imposibilă desfăşurarea unei forţe de menţinere a păcii în Ucraina.

Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev a adoptat miercuri un apel către ONU şi Uniunea Europeană cu privire la trimiterea unei forţe de menţinere a păcii în estul Ucrainei, scrie Agerpres.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut joi cancelarului german Angela Merkel, precum şi omologilor săi francez Francois Hollande şi rus Vladimir Putin să analizeze posibilitatea trimiterii unei forţe de menţinere a păcii în Donbas. În acelaşi timp, Poroşenko a subliniat că Ucraina nu va accepta trupe ruseşti în cadrul acestei forţe de menţinere a păcii.

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că UE va examina cu atenţie propunerea Kievului privind trimiterea unei misiuni de menţinere a păcii în estul Ucrainei pentru a monitoriza respectarea armistiţiului intrat în vigoare la 15 februarie.

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar zeci de copaci au fost doborâţi de viscol în ultimele 24 de ore, arată......
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) confirmă existența unui focar ...