UE sancţionează oameni de afaceri din anturajul preşedintelui Putin

Uniunea Europeană a decis luni să blocheze activele unui om de afaceri rus apropiat al preşedintelui Vladimir Putin acuzat că a beneficiat de pe urma anexării Crimeii şi vrea să sancţioneze în acelaşi mod alţi trei oligarhi, a informat o sursă diplomatică, potrivit AFP.
Economica.net - mar, 29 iul. 2014, 05:55
UE sancţionează oameni de afaceri din anturajul preşedintelui Putin

Decizia a fost luată în cursul unei reuniuni a ambasadorilor din cele 28 de ţări membre ale UE, urmând să fie confirmată marţi după o serie de consultări. ‘Acordul a fost dat luni pentru a sancţiona un oligarh şi există un consens pentru a adăuga alţi trei’, a explicat o sursă apropiată de negocieri.

UE va sancţiona, de asemenea, trei entităţi economice active în Crimeea şi lideri ai mişcărilor separatiste din estul Ucrainei, a precizat sursa amintită. Identităţile persoanelor şi entităţilor supuse sancţiunilor vor fi publicate, miercuri, în Jurnalul Oficial al UE.

Obiectivul este de a bloca investiţiile în anumite sectoare din Crimeea şi la Sevastopol, în special în construcţii, transporturi, telecomunicaţii şi energie, a subliniat o altă sursă europeană apropiată negocierilor.

Este pentru prima dată când Uniunea Europeană atacă mediile de afaceri apropiate puterii din Rusia şi reprezintă un semnal foarte clar în legătură cu hotărârea sa de a reacţiona prin aplicarea de sancţiuni în urma operaţiunilor de destabilizare a Ucrainei, a adăugat sursa citată.

Autorităţile germane au insistat asupra sancţionării oligarhilor. ‘Trebuie să le îngheţăm conturile bancare din capitalele europene şi să le retragem autorizaţiile de călătorie’, a anunţat sâmbătă vicecancelarul german, Sigmar Gabriel. ‘Trebuie să ajungem la acest lucru săptămâna viitoare’, a insistat el.

Lista neagră a UE cuprinde în prezent 87 de persoane şi 20 de entităţi care au interdicţie de viză şi ale căror active din Uniunea Europeană sunt blocate.

UE a inclus deja pe lista sa numeroşi membri ai Consiliului naţional de securitate al Rusiei, cu adăugarea, sâmbătă, a şefului Serviciului Federal de Securitate (FSB), Nikolai Bortnikov, a şefului serviciilor de informaţii externe, Mihail Fradkov, precum şi a secretarului Consiliului de Securitate, Nikolai Patruşev, fost şef al FSB.

În plus, Uniunea Europeană trebuie să confirme marţi adoptarea de sancţiuni economice de anvergură vizând accesul pe pieţele financiare, vânzările de arme, tehnologiile sensibile din domeniul energiei şi al bunurilor cu dublă utilizare, militară şi civilă.

‘Liderii europeni sunt conştienţi de riscurile unor represalii din partea puterii din Rusia, însă au decis să acţioneze după un act de neiertat şi modul în care a fost gestionat de preşedintele Putin’, a declarat o sursă apropiată de negocieri.

‘Putin va încerca să îi divizeze pe europeni şi acţiunea sa va reprezenta un test pentru unitatea Uniunii Europene’, a mai afirmat sursa amintită.

Te-ar mai putea interesa și
Raiffeisen lansează o nouă platformă de comunicare și interacțiune cu clienții
Raiffeisen lansează o nouă platformă de comunicare și interacțiune cu clienții
Raiffeisen Bank anunţă lansarea în faza-pilot o noii platforme de comunicare şi interacţiune cu IMM-urile şi cu clienţii Premium Persoane Fizice - RaiConnect, relatează Agerpres....
Valeriu Gheorghiţă: Numărul de infectări cu SARS-CoV-2 va crește din nou. Varianta indiană va deveni dominantă la nivel global
Valeriu Gheorghiţă: Numărul de infectări cu SARS-CoV-2 va crește din nou. Varianta indiană va deveni dominantă la ...
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că se aşteaptă la o creştere a infectărilor ...
Guvernul scutește sectorul HoReCa de impozitul specific până aproape de finalul anului
Guvernul scutește sectorul HoReCa de impozitul specific până aproape de finalul anului
Guvernul a aprobat ca domeniul HoReCa să fie scutit de plata impozitului specific până la 25 decembrie, a anunţat premierul ...
Cererea conducerii Metrorex de suspendare a Contractului Colectiv de Muncă a fost respinsă de instanță. Salariații rămân cu majorarea primită
Cererea conducerii Metrorex de suspendare a Contractului Colectiv de Muncă a fost respinsă de instanță. Salariații rămân ...
Tribunalul Bucureşti a respins joi, ca inadmisibilă, cererea directorului general al Metrorex SA, Ştefan Paraschiv, privind ...