Ucraina: Un adjunct al lui Putin şi două societăţi vizate de noile sancţiuni ale UE

Şeful adjunct al administraţiei Kremlinului, Viaceslav Volodin, şi pentru prima dată două întreprinderi, dintre care compania de gaz Cernomorneftegaz, figurează printre noile ţinte sancţionate luni de Uniunea Europeană în legătură cu criza din Ucraina.
Economica.net - mar, 13 mai 2014, 04:23
Ucraina: Un adjunct al lui Putin şi două societăţi vizate de noile sancţiuni ale UE

Deja supus unor sancţiuni americane, Volodin face parte din cele 13 noi personalităţi ruse sau proruse adăugate luni de miniştrii europeni ai afacerilor externe la o listă de 48 de persoane deja sancţionate, notează AFP.

În anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin, Volodin este considerat arhitectul măsurilor antioccidentale adoptate de Kremlin în ultimii doi ani.

Noua listă publicată luni seară de Jurnalul Oficial al UE îl include de asemenea pe general Vladimir Şamanov, comandantul trupelor ruse de paraşutişti. În ea figurează de asemenea liderii separatişti din estul Ucrainei, printre care Viaceslav Ponomareov, primarul autoproclamat din Slaviansk, bastion al insurecţiei armate proruse, implicat în detenţia timp de o săptămână a unei echipe internaţionale de inspectori militari OSCE /Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa/.

Pentru prima dată de la începutul crizei din Ucraina, UE a sancţionat de asemenea două întreprinderi, compania de gaz Cernomorneftegaz, deja vizată de sancţiuni americane, şi terminalul petrolier Feodosia.

Aceste două societăţi ucrainene implantate în Crimeea au fost confiscate după anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia în martie.

Aceste noi ţinte sancţionate ridică totalul lor la 61, în plus faţă de cele două entităţi, de personalităţi ruse sau proruse sancţionate de UE pentru atingere la suveranitatea Ucrainei.

Deşi şi-a extins lista neagră, imediat după organizarea referendumurilor separatiste din estul Ucrainei, UE rămâne în faza a 2-a de sancţiuni, vizând măsuri constând din interdicţii de viză şi îngheţarea bunurilor.

Divizând cele 28 de state membre ale UE ce ţin cont de amploarea intereselor economice şi politice implicate, o posibilă trecere la faza a 3-a, cea de sancţiuni economice mult mai vaste contra Rusiei, nu ar putea fi examinată decât după încheierea alegerilor prezidenţiale din Ucraina de la 25 mai.

Canada anunţă noi sancţiuni contra unor ucraineni şi ruşi
     
Canada a anunţat luni noi sancţiuni contra unor responsabili ucraineni şi ruşi, mai ales împotriva şefului Statului Major al forţelor armate ruse, în urma organizării unui dublu referendum asupra independenţei considerat ‘ilegal’ de Kiev, informează AFP.

‘Anunţăm impunerea de sancţiuni contra altor şase persoane din Rusia şi altor şase persoane ucrainene care au facilitat încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Rusia’, a declarat primul ministru canadian Stephen Harper într-un comunicat, denunţând ‘provocarea militară agresivă persistentă’ a Moscovei.

Sancţiuni economice, nespecificate, şi interdicţii de a veni în Canada au fost impuse acestor 12 persoane.

‘Situaţia din Ucraina este o infracţiune gravă pentru pacea şi securitatea internaţională’, a adăugat el, asigurând că ‘agresiunea regimului Putin nu va rămâne fără răspuns’.

Printre cei şase responsabili ruşi vizaţi de aceste sancţiuni figurează Valeri Vasilevici Gherasimov, şeful Statului Major General al forţelor armate ale Federaţiei Ruse, şi Liudmila Ivanovna Şveţova, vicepreşedinte al Dumei.

Ottawa a sancţionat de asemenea miliţiile proruse din estul Ucrainei secesioniste şi o responsabilă a autorităţilor ruse din Crimeea, Olga Fedorovna Kovatidi.

42 de lideri ruşi şi 6 ucraineni sunt acum vizaţi de sancţiunile canadiene.

Acest nou pachet de sancţiuni intervine la 24 de ore de la organizarea unui dublu referendum asupra independenţei în estul Ucrainei denunţat ca ‘ilegal’ de Kiev şi Occident. Insurgenţii, cu toate acestea, nu au pierdut timpul şi au proclamat luni ‘suveranitatea’ regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk pentru a fi plasate sub aripa Moscovei, aşa cum a făcut Crimeea în martie, aminteşte AFP.

În paralel cu sancţiunile canadiene, Uniunea Europeană a adăugat 13 nume de personalităţi ruse sau proruse la lista de 48 de persoane deja vizate de interdicţii de viză şi îngheţarea bunurilor.

Rusia: Sancţiunile UE subminează încrederea
     
Rusia a criticat luni Uniunea Europeană pentru extinderea sancţiunilor în legătură cu criza din Ucraina şi a cerut UE să respecte voturile de autoguvernare din două regiuni din estul Ucrainei, informează agenţia Reuters.
   
‘Continuând această logică defectuoasă de sancţiuni antiruse, Uniunea Europeană subminează încrederea în sine ca partener şi pune la îndoială pretenţiile sale că are un rol obiectiv în susţinerea unei
soluţionări a conflictelor interne din Ucraina’, a declarat Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova într-un comunicat.

UE a impus luni sancţiuni asupra a două companii din Crimeea şi 13 persoane, ca răspuns la anexarea Crimeii de către Moscova şi sprijinul acordat separatiştilor rusofoni. UE a impus deja o îngheţare a bunurilor şi interdicţii de viză vizând 48 de ruşi şi ucraineni.

Rusia acuză UE că a ajutat guvernul interimar ucrainean să ajungă la putere prin ceea ce ea afirmă că a fost o lovitură de stat în februarie, când preşedintele de atunci Viktor Ianukovici a fugit după trei luni de proteste declanşate de decizia sa de a dispreţui un pact comercial cu UE şi a se întoarce spre Moscova, aminteşte Reuters.

‘Este timpul pentru Bruxelles să se oprească să vadă partea substanţială a poporului ucrainean care nu acceptă autorităţile de la Kiev ca separatişti ruşi şi să înţeleagă că va fi imposibil de rezolvat conflictul fără a recunoaşte natura sa internă’, subliniază Ministerul rus de Externe.

‘Se cuvine ca UE să respecte rezultatele referendumurilor locuitorilor regiunilor Doneţk şi Lugansk şi să sprijine realizarea voinţei poporului prin intermediul dialogului între reprezentanţii Kievului şi sud-estului Ucrainei’, adaugă el.

Te-ar mai putea interesa și
Statele UE au convenit noi reguli mai relaxate privind datoria publică și deficitul bugetar. Limitele acestota rămân aceleași, dar va exista mai mult spațiu de negociere a traseelor de ajustare
Statele UE au convenit noi reguli mai relaxate privind datoria publică și deficitul bugetar. Limitele acestota rămân ...
Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat luni, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o ţară UE o poate acumula şi mărimea deficitului bugetar permis, a......
Teilor Holding raportează o cifră de afaceri de 412,7 milioane de lei și un profit net de 22,4 milioane de lei pentru anul 2023
Teilor Holding raportează o cifră de afaceri de 412,7 milioane de lei și un profit net de 22,4 milioane de lei pentru ...
Teilor Holding S.A., grupul de companii care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR, compania de creditare financiară ...
Lenovo lansează în premieră europeană, în România, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente de gaming din ecosistemul Legion
Lenovo lansează în premieră europeană, în România, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente ...
Lenovo lansează, în România, prima țară din Europa, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente ...
Focar de pestă porcină africană la o fermă din Scornicești, județul Olt. 11.500 de animale vor fi sacrificate
Focar de pestă porcină africană la o fermă din Scornicești, județul Olt. 11.500 de animale vor fi sacrificate
Aproape 11.500 de porci de la o fermă din satul Negreni, din oraşul Scorniceşti, vor fi eliminaţi după ce în exploataţia ...