Ucraina: Un manifestant ucis, după ofensiva Poliţiei împotriva protestatarilor

Poliţia a lansat miercuri dimineaţa o ofensivă împotriva manifestanţilor din centrul Kievului, ceea ce a provocat confruntări violente între forţele de ordine şi protestatari, informează AFP.
Economica.net - mie, 22 ian. 2014, 07:28
Ucraina: Un manifestant ucis, după ofensiva Poliţiei împotriva protestatarilor

Potrivit agenţiei menţionate, care citează surse din opoziţie, un manifestant a fost ucis în timpul confruntărilor.
Un reprezentant al serviciului medical improvizat al opoziţiei a confirmat, potrivit BBC Ukraina, moartea acestui manifestant, precizând că este vorba de un tânăr care a fost împuşcat în zona străzii Gruşevski, nu departe de sediul guvernului.

Ministerul de Interne a confirmat, la rândul său, moartea unei persoane în centrul Kievului, fără a preciza natura rănilor sale, după cum transmite Interfax.

Conform serviciului medical al opoziţiei, un alt manifestant, un tânăr de 22 de ani, a decedat marţi seara, după ce căzuse duminică de pe o coloană a stadionului Dinamo, de la peste 10 metri înălţime, în timpul confruntărilor cu forţele de ordine. Ministerul ucrainean de Interne nu a confirmat acest deces.

Noi ciocniri între manifestanţi şi poliţişti au avut loc în cursul nopţii de marţi spre miercuri la Kiev, în pofida ameninţării premierului ucrainean că va recurge la forţă împotriva ‘provocatorilor’, scrie AFP.

‘Dacă provocatorii nu se opresc, autorităţile nu vor avea altă opţiune decât să utilizeze forţa în cadrul legii pentru a asigura securitatea cetăţenilor’, a atras atenţia Mikola Azarov în cursul unui interviu acordat postului public rus de informaţii Vesti.

El s-a referit la controversata legislaţie intrată în vigoare marţi ce înăspreşte sancţiunile împotriva manifestanţilor proeuropeni care se opun puterii pe străzile Kievului.

Sfidând aceste ameninţări, manifestanţii au aruncat în cursul nopţii cu cocteiluri Molotov şi pietre împotriva cordoanelor de poliţişti care au răspuns făcând uz de gaze lacrimogene, după cum a constatat un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului.

Situaţia tensionată a fost, totuşi, mai calmă decât în cele două nopţi precedente, chiar dacă numai câteva mii de manifestanţi au fost în continuare prezenţi pe artera care duce la Parlament.

În intervenţia sa de marţi, după două nopţi de confruntări, cele mai violente din ultimele luni, prim-ministrul a subliniat că speră să nu fie necesară recurgerea la forţă.

‘Sperăm că bunul-simţ va prevala’, a spus el, adăugând că ‘oamenii trebuie să înţeleagă că li se propune haos şi distrugeri’. El a dezminţit, totodată, zvonurile legate de instituirea stării de urgenţă.

La rândul său, Rusia a denunţat o situaţie care ‘scapă de sub orice control în Ucraina’, în timp ce negocierile dintre putere şi opoziţie par a fi ajuns într-un punct mort.

Vitali Klitciko, unul dintre liderii opoziţiei, care vrea să discute numai cu şeful statului a părăsit marţi preşedinţia fără să fi fost primit de Viktor Ianukovici care era ‘ocupat’.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a denunţat sprijinul ‘indecent’ adus, în opinia sa, opoziţiei de europeni.

Aceştia din urmă au acuzat puterea de la Kiev că a provocat escaladarea violenţei prin adoptarea unor legi represive împotriva contestatarilor.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...