Ucraina: Un manifestant ucis, după ofensiva Poliţiei împotriva protestatarilor

Poliţia a lansat miercuri dimineaţa o ofensivă împotriva manifestanţilor din centrul Kievului, ceea ce a provocat confruntări violente între forţele de ordine şi protestatari, informează AFP.
Economica.net - mie, 22 ian. 2014, 07:28
Ucraina: Un manifestant ucis, după ofensiva Poliţiei împotriva protestatarilor

Potrivit agenţiei menţionate, care citează surse din opoziţie, un manifestant a fost ucis în timpul confruntărilor.
Un reprezentant al serviciului medical improvizat al opoziţiei a confirmat, potrivit BBC Ukraina, moartea acestui manifestant, precizând că este vorba de un tânăr care a fost împuşcat în zona străzii Gruşevski, nu departe de sediul guvernului.

Ministerul de Interne a confirmat, la rândul său, moartea unei persoane în centrul Kievului, fără a preciza natura rănilor sale, după cum transmite Interfax.

Conform serviciului medical al opoziţiei, un alt manifestant, un tânăr de 22 de ani, a decedat marţi seara, după ce căzuse duminică de pe o coloană a stadionului Dinamo, de la peste 10 metri înălţime, în timpul confruntărilor cu forţele de ordine. Ministerul ucrainean de Interne nu a confirmat acest deces.

Noi ciocniri între manifestanţi şi poliţişti au avut loc în cursul nopţii de marţi spre miercuri la Kiev, în pofida ameninţării premierului ucrainean că va recurge la forţă împotriva ‘provocatorilor’, scrie AFP.

‘Dacă provocatorii nu se opresc, autorităţile nu vor avea altă opţiune decât să utilizeze forţa în cadrul legii pentru a asigura securitatea cetăţenilor’, a atras atenţia Mikola Azarov în cursul unui interviu acordat postului public rus de informaţii Vesti.

El s-a referit la controversata legislaţie intrată în vigoare marţi ce înăspreşte sancţiunile împotriva manifestanţilor proeuropeni care se opun puterii pe străzile Kievului.

Sfidând aceste ameninţări, manifestanţii au aruncat în cursul nopţii cu cocteiluri Molotov şi pietre împotriva cordoanelor de poliţişti care au răspuns făcând uz de gaze lacrimogene, după cum a constatat un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului.

Situaţia tensionată a fost, totuşi, mai calmă decât în cele două nopţi precedente, chiar dacă numai câteva mii de manifestanţi au fost în continuare prezenţi pe artera care duce la Parlament.

În intervenţia sa de marţi, după două nopţi de confruntări, cele mai violente din ultimele luni, prim-ministrul a subliniat că speră să nu fie necesară recurgerea la forţă.

‘Sperăm că bunul-simţ va prevala’, a spus el, adăugând că ‘oamenii trebuie să înţeleagă că li se propune haos şi distrugeri’. El a dezminţit, totodată, zvonurile legate de instituirea stării de urgenţă.

La rândul său, Rusia a denunţat o situaţie care ‘scapă de sub orice control în Ucraina’, în timp ce negocierile dintre putere şi opoziţie par a fi ajuns într-un punct mort.

Vitali Klitciko, unul dintre liderii opoziţiei, care vrea să discute numai cu şeful statului a părăsit marţi preşedinţia fără să fi fost primit de Viktor Ianukovici care era ‘ocupat’.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a denunţat sprijinul ‘indecent’ adus, în opinia sa, opoziţiei de europeni.

Aceştia din urmă au acuzat puterea de la Kiev că a provocat escaladarea violenţei prin adoptarea unor legi represive împotriva contestatarilor.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii resping propunerea Guvernului. Greva continuă
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii ...
Update: Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri seară, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate......
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul a aprobat miercuri un proiect ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma ...
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia consilierii juridici vor putea preda şi în învăţământul ...
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că îşi menţine părerea că în privinţa pensiilor speciale trebuie ...