1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Ucraina vrea să obţină ştergerea unei părţi din datoria sa

Ucraina încearcă să obţină de la creditori ştergerea unei părţi din datoria sa, pentru a-şi permite o gură de aer, chiar dacă discuţiile se anunţă a fi 'complicate', a anunţat vineri ministrul de finanţe ucrainean, Natalia Jaresko, informează AFP.

20 mar, 2015 | ECONOMICA.net

Din 12 martie, Kievul a demarat negocieri cu creditorii săi privaţi şi publici, având drept obiectiv deblocarea a 15 miliarde de dolari în cadrul unui plan de ajutor internaţional în valoare de 40 de miliarde de dolari, pe o durată de patru ani.

'Dat fiind nivelul datoriei noastre publice (...), această restructurare va fi complicată şi va prevedea un amestec între extinderea perioadei de maturitate, reducerea dobânzilor şi a creditului (principal)', a declarat ministrul de finanţe al Ucrainei, în faţa Council on Foreign Relations la New York.

Slăbită economic de conflictul din est, Ucraina va asista la o creştere a datoriei sale publice la 94% din Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu 40,6% în 2013.

Potrivit ministrului, Kievul şi creditorii săi au interes ca ţara să revină pe o traiectorie 'viabilă' şi 'să fie în poziţia de a-şi rambursa datoria'. 'Nu suntem încă', a recunoscut Natalia Jaresko, adăugând că discuţiile vor trebui să se încheie 'rapid', în mai.

Fondul Monetar Internaţional (FMI), care contribuie cu 17,5 miliarde la planul de ajutor, este îngrijorat că unii creditori ai Ucrainei ar putea refuza să accepte pierderi.

'Creditorii au mimat în mod natural că sunt surprinşi', însă 'până acum am avut oarecum sentimentul că toată lumea ne sprijină', a dat asigurări Jaresko.

Ministrul ucrainean a recunoscut că actualul conflict din est provoacă mari incertitudini cu privire la rezultatul discuţiilor şi la scenariul FMI de revenire la creştere din 2016. 'Există multe piese de puzzle care nu sunt previzibile (...) Este dificil să prezici dacă vom fi aproape de aceste previziuni, dacă va exista un şoc exterior sau dacă armistiţiul nu va fi respectat', a spus ministrul ucrainean.

Jaresko a dat de asemenea asigurări că nu ştie precis cine este titularul datoriei ucrainene şi în special al celor 3 miliarde de dolari împrumutaţi Kievului de Moscova în 2013 şi care trebuie să fie rambursaţi până la sfârşitul anului. 'În multe dintre cazuri, nu ştiu cine deţine datoria', a mai spus ministrul ucrainean.

Sursa: AGERPRES

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO