Ucraina vrea scut antirachetă pe teritoriul său

Secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, nu exclude angajarea unor consultări în vederea instalării de componente antirachetă pe teritoriul Ucrainei împotriva unei eventuale 'ameninţări nucleare' din partea Rusiei.
Economica.net - mie, 20 mai 2015, 10:11
Ucraina vrea scut antirachetă pe teritoriul său

‘Eu nu exclud ca, pentru a ne proteja de pericolul nuclear (din partea Rusiei), să fim obligaţi să angajăm consultări privind instalarea unor componente ale sistemului de apărare antirachetă pe teritoriul ucrainean’, a afirmat Turcinov, într-un interviu acordat miercuri agenţiei de presă Ukrinform, subliniind că nu sunt suficiente doar eforturile Ucrainei în contracararea agresorului (rus) care ameninţă lumea cu un potenţial nuclear puternic.

Rusia continuă să desfăşoare pe teritoriul Crimeii ocupate sisteme de arme ofensive suplimentare şi pregăteşte infrastructura aferentă pentru instalarea în peninsulă a armelor nucleare şi a mijloacelor lor de lansare, a declarat secretarul Consiliului Securităţii ucrainene.

‘Rusia ia măsuri concrete pentru a asigura pe teritoriul Crimeii o funcţionare deplină a bazelor aparţinând Direcţiei 12-a principale a Ministerului Apărării rus’, a reiterat Turcinov, adăugând că această structură are în responsabilitate pregătirea de exploatare şi asigurarea cu muniţie nucleară a Flotei Rusiei din Marea Neagră – nave de suprafaţă, submarine, avioane, sisteme de rachete de coastă.

Potrivit acestuia, Rusia intenţionează să instaleze în Crimeea o flotilă de bombardiere Tu-22M3, capabile să transporte rachete cu focoase nucleare. În plus, a mai spus el, acest grup va include trei baterii de rachete operativ-tactice ‘Iskander-K’ şi ‘Iskander-M’, dotate cu focoase nucleare.

Rusia, a adăugat el, intenţionează totodată să finalizeze crearea unei puternice baze de submarine în Crimeea. Se prevede ca aceste submarine să fie echipate cu rachete cu focoase nucleare, cu o rază de acţiune de 1.200-1.500 de kilometri.

‘Militarii ruşi desfăşoară în prezent activităţi de pregătire în acest sens în complexul muzeal naval ‘Balaklava’ în vederea transformării acestuia într-un centru de întreţinere şi deservire a focoaselor nucleare de pe submarine’, susţine oficialul ucrainean, în interviul pentru Ukrinform. ‘În ultimul timp, scafandri militari cercetează intens intrarea subacvatică în acest complex, golful din vecinătate şi căile de acces’, a mai spus Turcinov.

Secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei susţine că Moscova a adus deja în peninsula anexată 10 baterii de rachete operativ-tactice ‘Iskander M’, care au fost instalate în zona localităţii Şciolkino (capul Kazantip) şi în apropiere de localitatea Krasnoperekopsk. Ministerul Apărării Rusiei se pregăteşte să instaleze sisteme de rachete similare în perimetrul oraşului Djankoi şi în localitatea Cernomorskoe, a adăugat el.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, exprimase anterior preocuparea Alianţei Nord-Atlantice în legătură cu posibilitatea ca Rusia să instaleze în viitor arme nucleare în Crimeea, referindu-se la o declaraţie făcută în luna martie de Mihail Ulianov, şeful Departamentului de neproliferare şi control al armamentului din cadrul Ministerului de Externe rus.

‘Rusia ar putea instala arme nucleare în Crimeea deoarece peninsula este parte a teritoriului său’, declarase atunci Ulianov. ‘Nu ştiu dacă arme nucleare sunt instalate în prezent acolo şi nu ştiu de existenţa unor astfel de planuri, dar Rusia poate face în principiu acest lucru’, a afirmat Ulianov, într-o conferinţă de presă, potrivit TASS.

Te-ar mai putea interesa și
DOUGLAS România a deschis primul său magazin din Pitești, al 42-lea din rețea
DOUGLAS România a deschis primul său magazin din Pitești, al 42-lea din rețea
DOUGLAS România își continuă extinderea prin deschiderea primului magazin din Pitești, în Argeș Mall, care devine, astfel, cel de-al 42-lea deschis în România și primul din cele patru care......
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Mișcările de pe piața cripto au fost destul de calme săptămâna trecută, deoarece piața a început să se adapteze ...
Rabla – Dosare de finanţare în valoare de peste 52,7 milioane de lei, aprobate marţi în programe
Rabla – Dosare de finanţare în valoare de peste 52,7 milioane de lei, aprobate marţi în programe
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, marţi, noi dosare de finanţare pentru programele "Rabla Clasic" şi ...
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
În România, Bucureștiul este orașul în care utilizatorii Uber uită cele mai multe obiecte, fiind pe locul 6 în topul ...