Udrea: În PDL, vom iniţia o construcţie politică de centru dreapta cu un candidat la Preşedinţie

Deputatul PDL Elena Udrea a declarat, sâmbătă, la Baia Mare, că se gândeşte ca în interiorul PDL să se ia decizia de a iniţia o construcţie politică de centru dreapta care să aibă un singur candidat la Preşedinţie, susţinând că şi PNL ar putea face parte din construcţia respectivă.
Economica.net - sâm, 17 aug. 2013, 09:54
Udrea: În PDL, vom iniţia o construcţie politică de centru dreapta cu un candidat la Preşedinţie

„Mă gândesc ca în interiorul PDL să luăm decizia de a iniţia o construcţie politică de centru dreapta care să aibă un singur candidat la Preşedinţie”, a afirmat Udrea, înainte de Colegiul Director al PDL, care se întruneşte sâmbătă la Baia Mare.

Ea a susţinut că din construcţia respectivă ar putea face parte Forţa Civică, Mişcarea Populară şi, eventual, PNL, „după ce nu va mai fi în alianţă”.

Potrivit acesteia, viitorul candidat la prezidenţiale trebuie să fie „un om popular care să adune voturi”.

Pe de altă parte, Udrea a reiterat declaraţiile de vineri, referitoare la premierul Victor Ponta, spunând că, „de câteva zile, de când este în România, este foarte nervos”. Ea a mai spus că Ponta a fost deranjat „foarte tare” de ceea ce s-a întâmplat în perioada în care el a lipsit din ţară, susţinând că „se comportă ca un năbădăios politician”.

Şi liderul PDL, Vasile Blaga, a afirmat, la Baia Mare, că PDL va stabili în Colegiul Director varianta pe care se va merge pentru desemnarea candidatului partidului la prezidenţiale, dar că este deschis şi faţă de celelalte formaţiuni de dreapta şi centru dreapta pentru a găsi „cea mai bună formulă”.

Întrebat dacă în Colegiul Director se va analiza poziţia critică a Elenei Udrea la adresa partidului, Blaga a răspuns: „Nu avem astfel de teme de discuţii”.

Colegiul Director al PDL, care se întruneşte sâmbătă la Baia Mare, urmează să discute despre strategia constituirii guvernului alternativă al PDL, precum şi criteriile pentru desemnarea candidaţilor la viitoarele alegeri europarlamentare.

Pe ordinea de zi oficială a reuniunii se află poziţia PDL referitoare la principalele teme politice, stadiul şi strategia constituirii Guvernului alternativă al PDL, criterii pentru desemnarea candidaţilor PDL la alegerile pentru Parlamentul European din 2014, informare privind stadiul alegerilor interne din PDL, precum şi teme diverse.

Vasile Blaga a precizat recent că guvernul alternativă al PDL va fi constituit în această toamnă şi că de pregătirea lui se ocupă prim-vicepreşedintele partidului Cătălin Predoiu. Constituirea guvernului din umbră al PDL a reprezentat şi un motiv de dispută între Vasile Blaga şi europarlamentarul Cristian Preda, care dorea ca acest lucru să se producă mai rapid. Preda este în prezent suspendat din partid.

În privinţa alegerilor europarlamentare, Blaga a anunţat că lista candidaţilor va fi întocmită pe baza activităţii duse în partid. El a spus că Monica Macovei şi-a depus solicitarea de a candida pentru un nou mandat de europarlamentar din partea partidului, neprecizând dacă acesta se va afla sau nu pe listă.

Dar, potrivit unor surse din partid, lista este în curs de definitivare, pe primele locuri aflându-se Theodor Stolojan, Monica Macovei, Marian Jean Marinescu. Un alt nume vehiculat pentru această listă este cel al Sulfinei Barbu.

Blaga a precizat, de asemenea, că la partid nu a fost înregistrată nicio cerere din partea europarlamentarului Elena Băsescu de a candida din partea PDL pentru un nou mandat.

La această şedinţă se aştepta să fie abordată şi problema celor din partid care au avut poziţii critice publice la adresa conducerii PDL, preşedintele Vasile Blaga declarând, în urmă cu două săptămâni, referitor la Elena Udrea, că trebuie stopată ipocrizia.

Blaga spunea atunci că lucrurile vor fi clarificate la şedinţa Colegiului Director din 17 august, arătând că un membru PDL nu poate fi fidel contribuind la construcţia altui partid şi că „ipocrizia nu poate fi dusă la maximum”.

„Ca să fie foarte clar: toţi colegii vor trebui să aibă o poziţie tranşantă. Ce doresc în viaţă: în PDL urmărind obţinerea de către acest partid a obiectivelor pe care şi le propune sau în PDL încercând să coaguleze oameni spre alte zone ca partidul să nu-şi poată atinge la un moment dat obiectivele. Lucrurile acestea trebuie lămurite, deocamdată nu mă pronunţ, dar lucrurile trebuie lămurite”, a adăugat Vasile Blaga.

Dar divergenţele dintre Vasile Blaga şi Elena Udrea s-au mai aplanat după întâlnirea pe care cei doi au avut-o săptămâna trecută.

„Am avut o discuţie – n-am niciun motiv să cred că nu a fost foarte sinceră – cu doamna Udrea. Şi-a declarat devotamentul faţă de partid, faptul că nu o interesează o altă construcţie politică. I-am spus şi eu că anumite declaraţii pe care le-a făcut au nemulţumit şi că a şi primit reacţiile unor colegi, lucru care pe mine nu mă bucură. Până la urmă aceste lucruri trebuie discutate în interiorul partidului”, a spus preşedintele PDL.

Udrea a declarat, la rândul său, că poate lucra foarte bine cu Vasile Blaga pentru schimbarea guvernării USL şi că democrat-liberalii care au plecat la Partidul Mişcarea Populară nu au fost trimişi de ea.

La finalul reuniunii Colegiului Director este prevăzută o conferinţă de presă.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...