1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 4 º

News

UE a înregistrat în 2016 o creştere pronunţată a salariilor şi o tranziţie mai rapidă de la şomaj la ocuparea unui loc de muncă

Comisia Europeană a publicat, vineri, raportul anual privind evoluţiile pieţei muncii şi ale salariilor din Europa, care arată că ocuparea forţei de muncă din UE depăşeşte nivelurile dinaintea crizei, cu peste 235 de milioane de persoane încadrate în muncă, iar şomajul, care în prezent este de 7,6%, se apropie şi el de nivelurile anterioare recesiunii, informează un comunicat de presă.

13 oct, 2017 | Agerpres

În plus, raportul arată că a devenit mai uşor pentru şomeri să îşi găsească un loc de muncă. Pe de altă parte, regimurile de muncă mai flexibile au generat avantaje atât pentru întreprinderi, cât şi pentru persoane, dar în unele cazuri au dus la un decalaj între lucrătorii care deţin diferite tipuri de contracte, astfel încât lucrătorii cu un contract temporar şi cei care desfăşoară o activitate independentă sunt mai puţin protejaţi.

'În Europa, din ce în ce mai multe persoane pot găsi un loc de muncă şi constatăm că nivelul actual de ocupare a forţei de muncă este cel mai mare înregistrat vreodată. În acelaşi timp, trebuie să abordăm provocările viitoare. Trebuie să asigurăm condiţii de lucru echitabile şi protecţie pentru toţi lucrătorii, indiferent de statutul lor de încadrare în muncă... lucrăm la modernizarea normelor privind contractele de muncă şi protecţia socială, pentru a obţine condiţii de muncă şi de trai mai bune în întreaga UE', a declarat
Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă.

Raportul privind evoluţiile pieţei muncii şi ale salariilor din 2017 arată că, în 2016, salariile din zona euro au crescut cu 1,2% şi că în aproape toate statele membre s-a înregistrat un avans al salariilor. 'Ritmul de creştere a salariilor a fost cel mai mare (peste 5%) în statele baltice, Ungaria şi România, state membre cu un nivel scăzut al salariilor, ceea ce înseamnă că salariile se îndreaptă spre convergenţă la nivel european', se arată în raportul Comisiei.

Pe de altă parte, în aproape toate statele membre salariile lucrătorilor temporari sunt mai mici decât cele ale lucrătorilor permanenţi, în special în statele membre în care ponderea lucrătorilor în regim temporar este mai mare. 'Discrepanţele salariale între lucrătorii temporari şi cu contracte permanente, sunt cele mai mari în Polonia şi Luxemburg, de 19% respectiv 17%. În contrast acest decalaj este neglijabil în Bulgaria, Estonia, România şi Letonia', se precizează în raportul Executivului comunitar.

Raportul privind evoluţiile pieţei muncii şi ale salariilor din Europa analizează piaţa muncii dintr-o perspectivă macroeconomică. Raportul prezintă o analiză a evoluţiilor recente în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă şi salariile, studiind zona euro şi ansamblul UE în comparaţie cu partenerii săi comerciali de la nivel mondial.

În discursul său din 2017 privind starea Uniunii, preşedintele Juncker a confirmat angajamentul Comisiei de a realiza progrese în ceea ce priveşte Pilonul european al drepturilor sociale, ca mijloc esenţial pentru a afirma valorile europene şi pentru a crea o Uniune Europeană mai profundă şi mai echitabilă.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO