UE a introdus limite pentru emisiile de particule cauzate de uzura frânelor şi anvelopelor

Parlamentul și Consiliul European au ajuns la un acord provizoriu privind noile norme de reducere a emisiilor din transportul rutier. Dacă emisiile de gaze provenite de la eșapament rămân la nivelul Euro 6, volumul de particule eliberat de sistemele de frânare este o noutate absolută.
Ion Dobreanu - mar, 19 dec. 2023, 09:33
UE a introdus limite pentru emisiile de particule cauzate de uzura frânelor şi anvelopelor

Așa cum ați aflat deja de al Economica.net încă de la începutul lunii noiembrie, după îndelungi negocieri care au culminat cu o revenire la valorile de emisii ale sistemelor de evacuare a gazelor ale normelor Euro 6, oficialii europeni au stabilit că, totuși, normele Euro 7 trebuie să includă o limitare a volumului de particule eliberat de sistemele de frânare.

Negociatorii de la Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns la un acord privind noile limite referitoare la emisiile autovehiculelor, autobuzelor şi altor vehicule, denumite Euro 7, şi, pentru prima dată, se introduc limite pentru emisiile de particule cauzate de uzura frânelor şi anvelopelor.

La cererea Parlamentului European, numărul de particule de eșapament va fi măsurat la nivelul PN10 (în loc de PN23, incluzând astfel particule mai mici).

Astfel, acordul stabilește limite de emisii de particule ale sistemului de frânare (PM10) pentru autoturisme și camionete (3mg/km pentru vehiculele pur electrice; 7mg/km pentru majoritatea vehiculelor cu motor cu ardere internă, hibride electrice și cu pile de combustie și 11mg/km pentru vehiculele comerciale).

De asemenea, introduce cerințe minime de performanță pentru durabilitatea bateriilor la autoturismele electrice și hibride (80% de la începutul duratei de viață până la cinci ani sau 100 000 km și 72% până la opt ani sau 160 000 km) și la camionete (75% de la începutul duratei de viață până la cinci ani sau 100 000 km și 67% până la opt ani sau 160 000 km).

Acordul prevede și instituirea unui pașaport de mediu pentru vehicule, care va fi pus la dispoziție pentru fiecare mașină și va conține informații privind performanța de mediu a acesteia la momentul înmatriculării (cum ar fi limitele emisiilor de poluanți, emisiile de CO2, consumul de combustibil și de energie electrică, autonomia electrică, durabilitatea bateriei).

Utilizatorii vehiculelor vor avea, de asemenea, acces la informații actualizate privind consumul de combustibil, starea de sănătate a bateriei, emisiile de poluanți și alte informații relevante generate de sistemele și monitoarele de la bordul vehiculelor. În plus, producătorii de automobile vor trebui să își proiecteze vehiculele astfel încât să împiedice manipularea sistemelor de control al emisiilor prin digitalizarea monitorizării automobilelor.

„Prin acest acord am reușit să găsim cu succes un echilibru între obiectivele de mediu și interesele vitale ale producătorilor. (…) Uniunea Europeană va aborda acum problema emisiilor provenite de la frâne și anvelope și va asigura o durabilitate mai mare a bateriilor”, a declarat raportorul european Alexandr Vondra.

Începând din 1992, Uniunea Europeană a înăsprit progresiv limitele referitoare la emisiile vehiculelor, pentru a reduce substanţele dăunătoare pentru mediu şi sănătate. Însă, ca urmare a presiunilor exercitate în special de Franţa şi Italia, noile limite sunt mai puţin ambiţioase comparativ cu propunerea formulată de Comisia Europeană în 2022, în ideea de a păstra competitivitatea industriei auto şi cele 14 milioane de locuri de muncă din UE.

De asemenea, industria auto a atras atenţia asupra impactului unor norme prea severe asupra locurilor de muncă, precum şi asupra preţului automobilelor, care sunt din ce în ce mai puţin accesibile pentru clasa mijlocie.

Standardele pentru emisiile vehiculelor nu acoperă doar gazele de eşapament, cum ar fi oxizii de azot (NOx), ci şi alte emisii provenite din trafic, precum particulele ultrafine cauzate de uzura frânelor şi anvelopelor. Astfel, nu doar vehiculele cu motoare termice sunt supuse normelor Euro 7, ci și cele electrice sau alimentate cu hidrogen.

Conform Parlamentului European, normele se aplică maşinilor şi camionetelor la 30 de luni după intrarea lor în vigoare, iar pentru autobuze şi camioane la 48 de luni.

În UE poluarea aerului duce la peste 300.000 de decese premature pe an, conform datelor publicate de Comisia Europeană.

Uniunea Europeană a decis să interzică vânzarea de automobile noi echipate cu motoare pe benzină şi motorină începând din 2035, în beneficiul vehiculelor electrice.

Te-ar mai putea interesa și
NN România a plătit 25 de milioane de euro către ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului de bancassurance încheiat între cele două entități pentru un milion de clienți
NN România a plătit 25 de milioane de euro către ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului de bancassurance ...
NN România și ING Bank România au susținut peste un milion de clienți să beneficieze de protecție financiară prin soluțiile dezvoltate ca parte a parteneriatului strategic început în urmă......
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea ...
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta ...
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și ...