1EUR = 4.7790 RON | Bucureşti 6 º

Extern

UE adoptă noi sancţiuni care interzic investiţiile europene în Crimeea

Uniunea Europeană a adoptat joi noi sancţiuni vizând Crimeea, interzicând toate investiţiile europene pentru a marca opoziţia la 'anexarea ilegală' a acestei peninsule ucrainene de către Rusia, informează AFP.

18 dec, 2014 | Agerpres

Uniunea Europeană 'a impus sancţiuni suplimentare semnificative privind investiţiile, serviciile şi schimburile comerciale cu Crimeea şi Sevastopol, în scopul reafirmării politicii Uniunii, care constă în nerecunoaşterea anexării lor ilegale de către Rusia', a anunţat Consiliul European, care reprezintă cele 28 de state membre, într-un comunicat.

Aceste măsuri, anunţate cu câteva ore înaintea unui summit european la Bruxelles, extind sancţiunile precedente referitoare la Crimeea decise de UE în lunile iunie şi iulie, scrie Agerpres.

Ele completează o serie de măsuri luate deja de europeni de la începutul crizei din Ucraina. Printre acestea figurează liste cu persoane vizate de interzicerea vizelor şi îngheţarea averilor în UE, însă şi interzicerea finanţării unor bănci şi companii petroliere importante ruseşti, între care şi Rosneft.

'Începând din 20 decembrie, investiţiile în Crimeea şi Sevastopol sunt interzise. Europenii şi companiile stabilite în UE nu pot cumpăra bunuri imobiliare sau entităţi în Crimeea, finanţa companii din Crimeea sau furniza servicii conexe', se arată în comunicatul UE.

În plus, 'operatorii din UE nu vor mai fi autorizaţi să furnizeze servicii de turism în Crimeea şi Sevastopol'. Practic, începând din 20 martie 2015, 'navele de croazieră europene nu vor mai putea face escală într-un port din peninsula Crimeea, cu excepţia situaţiilor de urgenţă', a precizat UE. Această măsură se aplică 'tuturor navelor aflate în proprietatea sau sub controlul unui armator european sau aflate sub pavilionul unui stat membru'.

Totodată, UE a interzis exporturile europene de tehnologii şi de bunuri din sectorul transporturilor, telecomunicaţiilor, energiei, precum şi cel al explorării şi producţiei petroliere, gaziere şi miniere.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO