Parlamentul European a validat crearea corpului european pentru protecţia frontierelor

Eurodeputaţii au aprobat, miercuri, înfiinţarea unui nou organism european care să protejeze frontierele externe ale UE şi care să poată trimite rapid până la 1.500 de poliţişti de frontieră din diferite state membre într-o ţară care se confruntă cu un flux foarte mare de imigranţi.
Economica.net - mie, 06 iul. 2016, 13:54
Parlamentul European a validat crearea corpului european pentru protecţia frontierelor

Plenul Parlamentului European (PE) a votat miercuri în favoarea planului propus de Comisia Europeană pentru crearea unui sistem de control al graniţelor Uniunii Europene, care să reunească agenţia Frontex şi autorităţile naţionale de control la frontieră, anunţă legislativul european şi agenţia France Presse.

Conform planului propus, va fi creat un corp european pentru protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene, ce va fi alcătuit din 1.500 de membri şi care va putea interveni atunci când un stat membru nu mai este în măsură să protejeze singur frontiera externă a blocului comunitar.

Obiectivul creării acestui corp, ce va fi constituit pe structura Frontex (Agenţia europeană pentru managementul cooperării operaţionale la frontierele externe ale UE), este prevenirea situaţiilor de criză la frontierele UE, cum a fost cea înregistrată recent în Grecia, care nu a fost capabilă să ţină sub control fluxul de sute de mii de migranţi, dar nici nu a acceptat să primească asistenţă din partea UE la acest capitol.

Comisia Europeană a propus în luna decembrie creare acestei unităţi, dar iniţiativa a fost primită cu rezerve de unele ţări care se tem că ea va interfera prea adânc cu competenţele interne ale statelor. Respectivele ţări se tem mai ales de ‘dreptul de intervenţie’ al acestui corp european pe teritoriul statelor suverane.

În propunerea iniţială a Comisiei se menţiona posibilitatea ca acest corp să intervină chiar şi atunci când o ţară nu îi solicită ajutorul.

Conform planului aprobat miercuri de PE, autorităţile naţionale vor continua să administreze graniţele în activitatea de zi cu zi, dar dacă graniţele externe ale UE se vor afla sub presiune, atunci autorităţile naţionale vor putea cere ajutor de la Agenţia europeană pentru paza graniţelor şi a zonelor de coastă (EBCG). Acest ajutor va avea ca scop desfăşurarea rapidă de echipe de pază în zonele vizate.

În cazul în care o ţară aflată în dificultate nu cere ajutor, noul corp european pentru protecţia frontierelor va putea interveni fără acordul acesteia, dar numai dacă se ia o decizie în acest sens în Consiliul European prin majoritate calificată. Dacă respectiva ţară refuză în continuare această intervenţie externă, atunci celelalte state membre ale UE vor putea reintroduce provizoriu controlul la frontiere în interiorul spaţiului Schengen.

‘Regulamentul european privind paza graniţelor şi a zonelor de coastă va face posibile graniţe externe ale UE mai sigure şi mai bine administrate. Nu este un glonte de argint care poate rezolva criza migraţiei cu care se confruntă UE astăzi sau care poate restaura încrederea în spaţiul Schengen, dar este un prim pas foarte necesar’, a spus raportorul Artis Pabriks.

Potrivit unor surse din cadrul PE, legislaţia privind constituirea Corpului european de pază a frontierelor ar trebui să intre în vigoare la toamnă. România urmează să contribuie la acest corp cu 75 de membri.

Te-ar mai putea interesa și
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul......
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...