UE ar putea bloca fuziunea dintre Deutsche Boerse şi London Stock Exchange

Fuziunea de 29 de miliarde de euro dintre Deutsche Boerse şi operatorul bursei de la Londra, London Stock Exchange Group (LSE), ar putea eşua după ce LSE a avertizat că este puţin probabil ca tranzacţia să fie aprobată de Comisia Europeană (CE), transmite BBC.
Economica.net - lun, 27 feb. 2017, 09:35
UE ar putea bloca fuziunea dintre Deutsche Boerse şi London Stock Exchange

CE a cerut operatorului bursei de la Londra să-şi vândă participaţia de 60% în platforma de tranzacţionare MTS iar LSE a apreciat că solicitarea este ‘disproporţionată’.

London Stock Exchange i-a avertizat pe investitori că nu va reuşi să vândă iar o astfel de vânzare ar afecta afacerile sale în derulare.

Ca rezultat, LSE a precizat: ‘pe baza actualei poziţii a Comisiei, operatorul bursei de la Londra crede că este puţin probabil ca CE să aprobe tranzacţia’.

Comisia Europeană a dat termen până luni celor doi operatori bursieri să vină cu propunere care să îndeplinească cerinţele forului comunitar.

MTS reprezintă o parte relativ mică din afacerile LSE dar este o platformă majoră de tranzacţionare pentru bonduri guvernamentale europene, în special în Italia. În această ţară, operatorul bursei de la Londra deţine şi Borsa Italiana.

Reprezentanţii CE nu au comentat informaţia.

Luni dimineaţă, acţiunile London Stock Exchange au scăzut cu 3% în urma publicării ştirii.

Recent, Comisia Europeană şi-a exprimat obiecţiile faţă de propunerea de fuziune dintre LSE şi Deutsche Boerse, îngrijorările Executivului comunitar fiind concentrate în special pe operaţiunile de clearing (compensare) ale celor doi operatori. Tranzacţia ar da naştere celui mai mare operator bursier din lume în funcţie de cifra de afaceri.

Casele de compensare, sau contrapărţile centrale precum LCH.Clearnet, deţinută de LSE, şi Eurex Clearing, filială a Deutsche Boerse, se plasează între cele două părţi ale tranzacţiilor cu derivative pentru a asigura că tranzacţia se finalizează chiar dacă una din părţi dă faliment. Împreună, LSE şi Deutsche Boerse au o pondere mare pe piaţa operaţiunilor de clearing, astfel că vor fi nevoite să vândă o parte din operaţiunile care se suprapun.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi din vestul Ucrainei, potrivit Enerdata....
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie ...
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de deplasare a trenurilor
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de ...
Lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor de viteză au început între staţiile Crasna şi Zorleni, ...