UE ar putea forţa băncile să rămână în panelurile care stabilesc ratele dobânzilor pe piaţa interbancară – Bloomberg

Băncile ar putea fi forţate să rămână, timp de doi ani, în panelurile care stabilesc ratele dobânzilor pe piaţa interbancară, potrivit planurilor susţinute de Parlamentul European, informează Bloomberg.
Economica.net - mar, 31 mart. 2015, 11:46
UE ar putea forţa băncile să rămână în panelurile care stabilesc ratele dobânzilor pe piaţa interbancară - Bloomberg

Îndoielile cu privire la viitorul Euribor şi Libor au crescut după declanşarea mai multor scandaluri de manipulare, care au costat băncile implicate amenzi în valoare de mai multe miliarde de dolari şi mai multe bănci s-au retras din aceste paneluri, scrie Agerpres.

Potrivit unui document de lucru al Parlamentului European, consultat de Bloomberg News, pe lângă forţarea băncilor să rămână în aceste paneluri, organismele de reglementare ar putea obliga şi alte firme să înceapă să contribuie cu date care să ajute la stabilirea indicatorilor de referinţă. Legislativul european intenţionează să includă noile prevederi într-un act normativ care va înăspri reglementările pentru indicatorii financiari, iar membrii comisiei de afaceri economice şi monetare vor spune la vot marţi această propunere.

Noile prerogative se vor aplica atunci când administratorul unui indicator critic se confruntă cu un adevărat exod al celor care trebuie să trimită date care să ajute la stabilirea indicatorului, exod care pune în pericol capacitatea acestui indicator de a măsura evoluţiile de pe piaţă sau realitatea economică. De asemenea, organismele de reglementare ar putea cere ‘modificarea codului de conduită, metodologiei şi altor norme’ în încercarea de a creştere reprezentativitatea şi soliditatea indicatorilor. În plus, noile norme ar putea forţa un administrator să continue să realizeze timp de un an un indicator la care are de gând să renunţe.

Parlamentul European intenţionează să păstreze o parte din elementele cheie ale propunerilor făcute în 2013 de Comisia Europeană. Executivul comunitar a stabilit atunci o serie de reguli generale cu privire la modul în care ar trebui administraţi indicatorii de referinţă, inclusiv măsuri pentru evitarea conflictelor de interese. Printre modificările adoptate de Parlamentul European, comparativ cu abordarea Comisiei, se numără şi extinderea definiţiei ‘indicatorilor critici’. Potrivit planului Parlamentului, termenul ar acoperi toţi indicatorii de referinţă utilizaţi pentru tranzacţii de cel puţin 500 miliarde de euro şi a căror dispariţie ar avea un impact negativ semnificativ asupra pieţelor, stabilităţii financiare sau economiei.

Dobânzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeşte de la un grup de 16 bănci. Libor este un indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 300.000 de miliarde de dolari, fiind unul dintre cei mai urmăriţi indici din lume. Euribor este stabilit zilnic la Bruxelles de un grup de aproximativ 40 bănci, pe baza dobânzilor la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...