UE are nevoie de un plan în patru puncte privind imigraţia – Franco Frattini

Fostul comisar european pentru afaceri interne Franco Frattini (italian) a estimat că Uniunea Europeană are nevoie de un plan în patru puncte privind imigraţia, declarându-se totodată pesimist în legătură cu şansele de progres din cauza unui mediu politic ostil, relatează marţi agenţia DPA.
Economica.net - mie, 02 iul. 2014, 08:06
UE are nevoie de un plan în patru puncte privind imigraţia - Franco Frattini

În calitate de comisar, Frattini a fost în perioada 2004-2008 principalul oficial al UE în problema imigraţiei. El a fost şi ministru de externe al Italiei în guverne conservatoare conduse de fostul premier Silvio Berlusconi.

Într-un interviu pentru agenţia DPA, Franco Frattini (57 de ani) a estimat că ”mama tuturor problemelor” este aşa-numita Reglementare Dublin, care prevede că imigranţii pot doar să ceară azil în prima ţară UE în care intră.

În opinia sa, această reglementare reprezintă ”cel mai mare obstacol pentru aplicarea principiului solidarităţii pe care fiecare îl invocă, cel puţin în vorbe”. El consideră că ”persoanele care au obţinut azil politic ar trebui să aibă libertate de circulaţie oriunde în UE”.

Ţări sudice precum Italia, care reprezintă primul port de escală pentru ambarcaţiunile cu imigranţi, se plâng de faptul că sistemul Dublin exercită un stres nejustificat asupra lor. Statele nordice ale UE, cu regimuri mai generoase în materie de azil, precum Suedia, se tem că ar putea fi inundate de valuri de imigranţi dacă regulile s-ar schimba.

În al doilea rând, Frattini afirmă că cei care vin în UE în căutare de lucru – aşa-numiţii imigranţi economici – ar trebui repartizaţi în întreaga Uniune pe cote, ţinând cont de ”cerinţele economice ale ţărilor, de dimensiunea şi de capacitatea lor de primire”.

”Ar fi un pas enorm înainte, în numele unei împărţiri echitabile a sarcinii”, a afirmat Frattini, insistând că Germania nu va fi sancţionată de reformă, deoarece ”ea găzduieşte deja mulţi imigranţi din Est”.

Frattini sugerează ca Polonia şi alte ţări central-europene să primească mai mulţi imigranţi. El precizează că sistemul de cote este o idee avansată iniţial de către preşedintele Parlamentul European Martin Schulz (social-democrat german).

În al treilea rând, Frontex, agenţie a UE care acordă asistenţă autorităţilor naţionale pe probleme de frontiere, trebuie să fie transformată într-un ”corp european de poliţie de frontieră” complet, este de părere Frattini, adăugând că el a avansat această idee în calitate de comisar european în 2006, dar că ea n-a dus nicăieri, din cauza unei ”opoziţii generalizate”.

În fine, fostul ministru italian de externe consideră că ţara sa, care se confruntă cu un aflux record de imigranţi veniţi în ambarcaţiuni din Africa de Nord, are nevoie de mai mult ajutor din partea Bruxellesului, adăugând că actualul comisar european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, ar trebui să fie mai energic.

”Când eram comisar, am reuşit să mobilizez 12 state membre pentru o misiune a Frontex în Insulele Canare”, a declarat Frattini, sugerând că Malmstrom ar putea face mai mult pentru a convinge guvernele ţărilor din UE să contribuie la operaţiunile Italiei de căutare şi salvare pe Marea Mediterană.

Franco Frattini a recunoscut faptul că este greu să se ridice această problemă cu partide anti-imigraţie, în ascensiune în ţări precum Marea Britanie şi Franţa. ”Dar Europa are nevoie de leadership şi liderii ar trebui să aibă curaj să le spună cetăţenilor că această situaţie nu mai poate continua”, a conchis fostul comisar european.

Te-ar mai putea interesa și
Radu Hanga (BVB): Programul Made in Romania poate fi comparat cu o anticameră care pregăteşte companiile pentru drumul care le aşteaptă
Radu Hanga (BVB): Programul Made in Romania poate fi comparat cu o anticameră care pregăteşte companiile pentru drumul ...
Programul Made in Romania poate fi comparat cu o anticameră care pregăteşte companiile pentru drumul care le aşteaptă, a declarat, marţi, Radu Hanga (foto), preşedintele Consiliului de......
Dan Barna, după asumarea răspunderii Guvernului: Singurul instrument care poate să fie eficient acum este atacul la CCR, lucru pe care uSR îl va face
Dan Barna, după asumarea răspunderii Guvernului: Singurul instrument care poate să fie eficient acum este atacul la CCR, ...
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de ...
Xiaomi lansează la nivel mondial seria de telefoane Xiaomi 13T
Xiaomi lansează la nivel mondial seria de telefoane Xiaomi 13T
Xiaomi a prezentat astăzi cele mai recente smartphone-uri din seria Xiaomi 13T, proiectate împreună cu Leica. Smartphonurile ...
Râmele sunt responsabile pentru 6,5% din producția mondială de cereale – studiu Universitatea din Chicago
Râmele sunt responsabile pentru 6,5% din producția mondială de cereale – studiu Universitatea din Chicago
Râmele, ameninţate de agricultura intensivă, au o contribuţie semnificativă în producţia agricolă mondială, fiind ...