UE, BCE și FMI cer Greciei accelerarea proiectelor de privatizare

Creditorii internaționali ai Greciei exercită presiuni puternice asupra Agenției pentru Privatizare din Grecia (Taiped), pentru a accelera proiectele de privatizare, transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - mar, 24 sept. 2013, 07:47
UE, BCE și FMI cer Greciei accelerarea proiectelor de privatizare

În timpul unei întâlniri la sediul Taiped, reprezentanții UE, BCE și FMI au cerut mai multe eforturi pentru accelerarea privatizărilor, astfel încât deficitul de finanțare din acest an, de un miliard de euro, să poată fi acoperit în 2014.

Creditorii internaționali ai Greciei cer privatizări ale porturilor, companiilor de apă și canalizare și companiei de poștă—Hellenic Post. Conform planurilor stabilite în ianuarie, aceste proiecte de privatizare trebuiau demarate în trimestrul doi din 2013, iar acum obiectivul este începerea operațiunilor în ultimul trimestru din acest an.

Reprezentanții UE, BCE și FMI au acceptat numirea lui Constantinos Maniatopoulos, fost oficial al Comisiei Europene, în funcția de președinte al Agenției pentru Privatizare din Grecia. Numirea sa urmează să fie anunțată în curând.

Eșecul înregistrat în luna iunie în încercarea de a privatiza compania de gaze naturale Depa a obligat autoritățile elene să-și reducă obiectivele privind veniturile din privatizări pentru acest an până la 1,6 miliarde de euro, de la 2,6 miliarde de euro cât se preconiza inițial.

Recent, Taiped a aprobat vânzarea a 66% din acțiunile companiei Desfa, filiala de distribuție a grupului Depa, către compania energetică Socar din Azerbaidjan pentru un preț de 400 de milioane de euro. De asemenea, Grecia a confirmat acordul de 190 de milioane de euro încheiat cu consorțiul greco—italian Opap—Intralot—Scientific Games pentru concesionarea loteriei de stat în perioada 2013—2024.

Conform calendarului inițial, vânzarea Depa și Opap ar fi urmat să acopere jumătate din cele 2,6 miliarde de euro, care ar fi trebuit să fie strânse de Grecia în acest an din privatizări, conform acordului convenit cu UE și FMI.

Grecia, care în 2010 a devenit prima țară din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reușește să revină pe creștere, chiar dacă a primit două pachete de asistență financiară totalizând 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) și o reducere a datoriei de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile după un lung conflict, evitând astfel......
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina ...