UE, BCE și FMI cer Greciei accelerarea proiectelor de privatizare

Creditorii internaționali ai Greciei exercită presiuni puternice asupra Agenției pentru Privatizare din Grecia (Taiped), pentru a accelera proiectele de privatizare, transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - mar, 24 sept. 2013, 07:47
UE, BCE și FMI cer Greciei accelerarea proiectelor de privatizare

În timpul unei întâlniri la sediul Taiped, reprezentanții UE, BCE și FMI au cerut mai multe eforturi pentru accelerarea privatizărilor, astfel încât deficitul de finanțare din acest an, de un miliard de euro, să poată fi acoperit în 2014.

Creditorii internaționali ai Greciei cer privatizări ale porturilor, companiilor de apă și canalizare și companiei de poștă—Hellenic Post. Conform planurilor stabilite în ianuarie, aceste proiecte de privatizare trebuiau demarate în trimestrul doi din 2013, iar acum obiectivul este începerea operațiunilor în ultimul trimestru din acest an.

Reprezentanții UE, BCE și FMI au acceptat numirea lui Constantinos Maniatopoulos, fost oficial al Comisiei Europene, în funcția de președinte al Agenției pentru Privatizare din Grecia. Numirea sa urmează să fie anunțată în curând.

Eșecul înregistrat în luna iunie în încercarea de a privatiza compania de gaze naturale Depa a obligat autoritățile elene să-și reducă obiectivele privind veniturile din privatizări pentru acest an până la 1,6 miliarde de euro, de la 2,6 miliarde de euro cât se preconiza inițial.

Recent, Taiped a aprobat vânzarea a 66% din acțiunile companiei Desfa, filiala de distribuție a grupului Depa, către compania energetică Socar din Azerbaidjan pentru un preț de 400 de milioane de euro. De asemenea, Grecia a confirmat acordul de 190 de milioane de euro încheiat cu consorțiul greco—italian Opap—Intralot—Scientific Games pentru concesionarea loteriei de stat în perioada 2013—2024.

Conform calendarului inițial, vânzarea Depa și Opap ar fi urmat să acopere jumătate din cele 2,6 miliarde de euro, care ar fi trebuit să fie strânse de Grecia în acest an din privatizări, conform acordului convenit cu UE și FMI.

Grecia, care în 2010 a devenit prima țară din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reușește să revină pe creștere, chiar dacă a primit două pachete de asistență financiară totalizând 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) și o reducere a datoriei de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...