UE caută noi opţiuni pentru Ucraina

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi-a manifestat indignarea faţă de dispersarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Independenţei din Kiev, conform site-ului administraţiei prezidenţiale a Ucrainei, citat luni de cotidianul rus Izvestia şi preluat de agenţia de ştiri Ria Novosti.
Economica.net - lun, 02 dec. 2013, 11:33
UE caută noi opţiuni pentru Ucraina

‘Acum câteva zile, mi-am exprimat sprijinul pentru acţiunile civile paşnice. Cei care nu respectă Constituţia şi nici declaraţiile prezidenţiale, provocând un conflict în piaţă (Independenţei) prin deciziile şi acţiunile lor, vor fi sancţionaţi’, a avertizat Ianukovici, cerând procurorului general să lanseze o anchetă de urgenţă.

În acelaşi timp, Viktor Ianukovici le-a dat de înţeles politicienilor europeni că este dispus să continue dialogul, chiar dacă a refuzat vineri să semneze Acordul de asociere la UE: ‘Summitul de la Vilnius a arătat că noi şi partenerii noştri europeni avem o viziune comună asupra problemelor şi dorinţa de a conlucra pentru a le depăşi’.

Agenţia Ria Novosti scrie că Occidentul şi-a schimbat retorica, adoptând pe de o parte o poziţie fermă privind acţiunile violente survenite la Kiev, iar pe de alta căutând să facă asocierea cu UE mai atractivă pentru Ucraina.

Ambasadorii UE şi SUA le-au solicitat ministerelor ucrainene de externe şi interne să prevină o escaladare a violenţelor la Kiev.

Şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski a scris pe contul său de Twitter că îşi imaginează cu greu ca reuniunea miniştrilor de externe din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), prevăzută pentru 5 şi 6 decembrie la Kiev, să aibă loc în aceste condiţii. La rândul său, preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, şi-a anulat vizita programată pentru 2 decembrie în Ucraina.

Următorul summit UE-Ucraina urmează să se desfăşoare în martie 2014. Dacă Europa nu va abandona ideea de a semna un acord de asociere cu Kiev, ea ar trebui să avanseze condiţii mult mai avantajoase pentru Ucraina, apreciază editorialistul Izvestia, citat de Ria Novosti.

Kievul a obţinut cel puţin un ton apologetic din partea europenilor, apreciază politologul ucrainean Dmitri Janghirov. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că europenii au subestimat situaţia politică internă dramatică din această ţară, idee la care au subscris şi alţi oficiali europeni, printre care comisarul european pentru extindere Stefan Füle şi ambasadorul UE la Kiev, Jan Tombinski.

Ucraina doreşte o revizuire a cotelor la exporturile sale în Europa. Pierderile în urma scutirii de impozite la bunurile europene ce vor intra în Ucraina, în cazul semnării Acordului de asociere şi de liber schimb, sunt inevitabile. Ucraina, prin vocea preşedintelui Viktor Ianukovici, a sugerat UE să compenseze aceste pierderi chiar înainte de semnarea documentelor.

Mai mult, prezenţi la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, cei trei lideri ai opoziţiei ucrainene – Arseni Iaţeniuk (Batkivşcina), Vitali Kliciko (Udar) şi Serghei Tiagnibok (Svoboda) – nu au fost prea convingători. Astfel, după cum notează Ria Novosti, acest trio nu a reuşit nici să descrie strategia sa, nici să numească un candidat unic la viitoarele alegeri prezidenţiale.

Potrivit preşedintelui PE, misiunea ucraineană lui Pat Cox şi Alexander Kwasniewski ar trebui să fie prelungită. Problema Iuliei Timoşenko – fostul premier care execută în prezent o pedeapsă cu şapte ani de închisoare pentru abuz de putere şi care se confruntă cu probleme de sănătate – nu a fost nici ea inclusă.

Pat Cox, fost preşedinte al PE, a cerut pentru opozanta încarcerată gardieni-femei şi un spital privat, precum şi dreptul de a comunica periodic cu reprezentanţii UE. Niciun deţinut ucrainean nu beneficiază astăzi de astfel de condiţii.

‘În cazul unui acord asupra problemei Timoşenko, relaţiile între UE şi Ucraina s-ar îmbunătăţi nu numai din punct de vedere politic’, susţine Martin Schulz.

SUA, care încă nu au exprimat o opinie clară faţă de Ucraina, încep să adauge note la această partitură. Chiar dacă absenţa sau prezenţa unui acord între UE şi Ucraina nu privesc economia americană, Statele Unite ameninţă Kievul cu o posibilă izolare în cazul repetării acţiunilor în forţă din capitala ucraineană, mai arată sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Inflaţia în zona euro s-a stabilizat în aprilie, iar PIB-ul a revenit pe creştere în primul trimestru
Inflaţia în zona euro s-a stabilizat în aprilie, iar PIB-ul a revenit pe creştere în primul trimestru
Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a stabilizat în luna aprilie, iar, în paralel, economia zonei euro a revenit pe creştere în primul trimestru, după o uşoară contracţie în ultimele......
Netanyahu: Vom intra în Rafah şi vom elimina batalioanele Hamas, cu sau fără acord
Netanyahu: Vom intra în Rafah şi vom elimina batalioanele Hamas, cu sau fără acord
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că armata israeliană va intra "cu sau fără acord" în Rafah, ...
Profitul Huawei a crescut cu 564% în primul trimestru
Profitul Huawei a crescut cu 564% în primul trimestru
 Perioada ianaurie-martie 2024 a fost al patrulea trimestru consecutiv de creştere a profitului Huawei Technologies Co., ...
Ciolacu: Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile sub 15 mii de locuitori
Ciolacu: Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile sub 15 mii de locuitori
Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin de 15 mii de ...