1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Extern

UE cere Bulgariei să recupereze ajutoarele legate de schimburile de terenuri

Comisia Europeană a cerut vineri Bulgariei să recupereze un ajutor de stat acordat în cadrul unor operaţiuni de schimburi de terenuri forestiere pe care le consideră incompatibile cu regulile europene în materie de concurenţă, relatează AFP.

05 sep, 2014 | Agerpres

O lege bulgară, aplicată până în ianuarie 2009, permitea schimburi de terenuri forestiere private în schimbul unor terenuri forestiere de stat.

Valoarea terenurilor schimbate era determinată în baza unei metode administrative, dar preţurile aplicate nu au fost actualizate cu regularitate şi nu au ţinut suficient cont de situaţia de pe piaţă, a explicat executivul european. Actorii privaţi care au participat au beneficiat deci de un avantaj concurenţial nejustificat, susceptibil de denaturarea concurenţei pe piaţa internă.

Bulgaria trebuie acum fie să recupereze acest ajutor al statului de la întreprinderi care au beneficiat de el, fie să anuleze schimburile în cauză.

Comisia, a cărei anchetă s/a desfăşurat pe o perioadă de doi ani începând de la aderarea Bulgariei la UE în 2007, apreciază totuşi că suma ajutoarelor de recuperat va fi limitată.

De fapt, regulile europene în materie de ajutoare ale statului nu se aplică persoanelor fizice, care nu vor fi deci obligate să returneze avantajele de care au beneficiat. De asemenea, beneficiul primit de o persoană juridică nu mai trebuie recuperat dacă nu a depăşit 200.000 euro pe o perioadă de trei ani.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO