UE cere Ungariei clarificări în legătură cu legea ce permite construcţia gazoductului South Stream

Comisia Europeană a anunţat marţi că a cerut guvernului de la Budapesta să clarifice un amendament la o lege adoptat cu o zi în urmă de parlamentul ungar, în virtutea căruia vor putea începe lucrările de construcţie a secţiunii gazoductului South Stream de pe teritorul Ungariei, transmit agenţiile AFP şi DPA.
Economica.net - mar, 04 nov. 2014, 19:12
UE cere Ungariei clarificări în legătură cu legea ce permite construcţia gazoductului South Stream

Amendamentul cu caracter general permite unei companii să construiască un gazoduct chiar dacă nu are licenţele necesare pentru a-l opera, fapt care va oferi societăţii mixte, în care compania ungară de stat MVM şi cea rusă Gazprom deţin fiecare 50% din acţiuni, posibilitatea să înceapă lucrările.

„Comisia Europeană a înţeles că amendamentul a fost propus în contextul realizării conductei South Stream”, a declarat Anna-Kaisa Itkonen, purtătoare de cuvânt în cadrul executivului comunitar.

Regulile europene nu împiedică statele să acorde autorizaţii separate pentru construcţia şi operarea conductelor, dar eliberarea acestor autorizaţii trebuie să se bazeze pe criterii obiective şi nediscriminatorii, or noua prevedere legală ungară nu clarifică criteriile după care companiile pot obţine aceste autorizaţii, a explicat ea.

Uniunea Europeană a cerut suspendarea lucrărilor la gazoductul South Stream, promovat intens de compania rusă Gazprom, estimând că unele state pe teritoriul cărora va trece conducta ar putea să încalce normele comunitare ce interzic furnizorilor de gaze naturale să controleze şi accesul la conductele care transportă aceste gaze. Decizia definitivă a Comisiei Europene privind conformitatea proiectului cu legislaţia europeană a fost amânată ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei pentru acţiunile acesteia din urmă împotriva Ucrainei.

Tot marţi, premierul ungar Viktor Orban şi-a reafirmat determinarea de a realiza acest proiect. „Chiar dacă există tulburări în Ucraina, gazele trebuie să ajungă în Ungaria, iar pentru acest lucru avem nevoie de o altă conductă” decât cea care traversează în prezent Ucraina, a argumentat el în faţa presei. „Germania a construit deja conducta North Stream şi poate evita astfel sursa potenţială de pericole care este Ucraina”, a continuat el, menţionând că Ungaria nu vrea mai mult decât ce a obţinut Germania.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două – spre nord, prin Serbia, Ungaria şi Austria, şi spre sud, către Grecia şi sudul Italiei. Construcţia gazoductului a început în decembrie 2012. Acţionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia)

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...