UE condamnă colonizarea israeliană şi recomandă sancţiuni financiare – diplomaţi

Uniunea Europeană (UE) condamnă colonizarea israeliană în Ierusalimul de Est ocupat şi anexat, care ameninţă, în opinia sa, o soluţie cu două state, israelian şi palestinian, şi recomandă statelor membre să împiedice tranzacţiile financiare ce susţin aceste colonii, relatează AFP.
Economica.net - mie, 27 feb. 2013, 07:50
UE condamnă colonizarea israeliană şi recomandă sancţiuni financiare - diplomaţi

Într-un raport, şefii misiunilor UE la Ierusalimul de Est şi Ramallah (Cisiordania) recomandă celor 27 de state membre să „împiedice tranzacţiile financiare, să le descurajeze şi să informeze asupra consecinţelor lor problematice, inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile străine directe în favoarea unor activităţi, infrastructuri şi servicii în colonii”.

Ei îndeamnă totodată la „asigurarea strictă a aplicării Acordului de Asociere Israel-UE, şi anume ca produsele fabricate în colonii să nu beneficieze de tratament preferenţial”, o măsură prevăzută de acord.

Acest raport anual, după care AFP a procurat o copie, cataloghează colonizarea Ierusalimului de Est drept „cea mai mare ameninţare la adresa unei soluţii cu două state”.

„Dacă aplicarea actualei politici israeliene continuă, în particular colonizarea, perspectiva Iersualimului ca viitoare capitală a două state, Israel şi Palestina, va deveni aproape impracticabilă”, avertizează şefii misiunilor ţărilor UE la Ierusalim.

„Pentru ca soluţia cu două state să se realizeze, Ierusalimul trebuie să devină viitoarea capitală a două state, şi anume Israel şi Palestina”, afirmă şefii de misiuni UE, deplângând faptul că „Israelul perpetuează în mod activ anexarea sa ilegală a Ierusalimului de Est”.

Colonizarea este „sistematică, deliberată şi provocatoare”, se subliniază în document, care reproşează „subminarea încrederii între părţi, pune în pericol perspectivele fizice ale creării unui stat palestinian viabil şi contiguu şi îngreunează compromisurile necesare păcii, pe măsură ce populaţia coloniilor creşte”.

Documentul denunţă în mod special colonizarea pe flancul de sud al Ierusalimului, care riscă să creeze un „tampon efectiv între Ierusalimul de Est şi Bethleem (Cisiordania) până la sfârşitul lui 2013”, dar şi proiectul E1, care „va împărţi Cisiordania în două părţi separate, de nord şi de sud”.

În acest raport trimis la Bruxelles, şefii de misiune recomandă totodată „intensificarea eforturilor UE în vederea evitării colonizării în Ierusalimul de Est şi în zona acestuia, ceea ce constituie o ameninţare aparte la adresa soluţiei cu două state”.

În pofida proclamării anexării Ierusalimului de Est şi „în pofida faptului că palestinienii constituie aproximativ 37% din populaţia Ierusalimului, municipalitatea nu cheltuieşte mai mult de zece la sută din bugetul său total în zonele palestiniene”, relevă şefii de misiune UE.

Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa „unificată şi indivizibilă”. Însă comunitatea internaţională nu recunoaşte anexarea, în 1967, a părţii de est ocupate a oraşului, unde trăiesc aproximativ 200.000 de israeliani în cartiere de colonizare evreiască, pe care palestinienii vor să o transforme în capitala statului la crearea căruia aspiră.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...