Achizițiile de minerale critice vor urma, posibil în al treilea trimestru, în timp ce gazul va fi ultimul fără un calendar precis, au spus cele trei surse, care au refuzat să fie numite.
Blocul dorește să pună în comun ordinele de cumpărare pentru a oferi participanților mai multă pârghie pentru a realiza oferte mai bune pentru minerale esențiale, esențiale pentru tranziția ecologică, care sunt tranzacționate pe piețele subțiri și opace dominate de China.
UE a ales PriceWaterhouseCoopers și o companie de software slovacă pentru a-și dezvolta platforma pentru achiziții comune după o licitație competitivă, a informat Reuters luna trecută.
Ideea a luat naștere dintr-un mecanism existent de cumpărare în comun de gaze naturale, AggregateEU, care a fost lansat în timpul crizei energetice din 2022.
AggregateEU se va închide la sfârșitul lunii martie după o rundă finală de potrivire a cumpărătorilor și vânzătorilor, iar noua platformă îi va lua locul, au adăugat sursele.
În cadrul AggregateEU, statele membre au fost obligate să aducă anumite volume de cerere de gaz către platformă. În schimb, noul mecanism de cumpărare în comun va fi voluntar, au spus sursele.
Ei au adăugat o altă diferență ar fi că ofertele vor fi raportate, deși prețurile nu vor fi incluse, deoarece sunt considerate a fi sensibile din punct de vedere comercial.
Unele surse din industrie au criticat planurile, spunând că doar reunirea cumpărătorilor și vânzătorilor nu a fost foarte utilă. Sursele au remarcat, totuși, că legislația UE nu permite achiziționarea și încheierea de tranzacții în UE, ci doar pentru potrivirea ofertei și a cererii.
Nu este clar cât de mult gaz a fost cumpărat în cadrul AggregateEU, deoarece companiile nu sunt obligate să raporteze acest lucru Comisiei Europene.
Una dintre surse a spus că scopul noii platforme a fost de a oferi toate informațiile necesare pentru a facilita o tranzacție.
„Nu intenționăm să intervenim și să înlocuim piețele”, a spus sursa. „Încercăm să fim interfața, oferind un instrument care ar sprijini de fapt piața.”