UE discută săptămâna viitoare soarta Greciei

Miniştrii de finanţe din zona euro se vor întâlni 'foarte probabil' miercuri, 11 februarie, la Bruxelles, în ajunul unui summit european, pentru a-şi stabili poziţia în privinţa situaţiei Greciei, care solicită o reducere a datoriei sale, a anunţat marţi o sursă apropiată discuţiilor citată de AFP.
Economica.net - mar, 03 feb. 2015, 20:28
UE discută săptămâna viitoare soarta Greciei

Desfăşurarea acestei reuniuni extraordinare a Eurogrupului este ‘foarte probabilă’ dar trebuie întâi aşteptată reuniunea de joi a grupului de lucru al zonei euro, a precizat această sursă sub acoperirea anonimatului.

Această reuniune extraordinară va fi prima pentru ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, care a anunţat că îşi va prezenta ideile în faţa omologilor săi.

De asemenea, aceasta va fi o ocazie pentru ca zona euro să-şi definească o poziţie asupra Greciei, care vrea să-şi reducă colosala sa datorie de 175% din PIB şi să pună capăt austerităţii aplicate încă de la începutul crizei. Această ambiţie se loveşte însă de refuzurile statelor membre, şi în principal al Germaniei.

Mai multe alte ţări din zona euro nu intenţionează să facă cadouri Atenei. Printre acestea, Finlanda, ţările baltice, Olanda, precum şi Portugalia şi Spania, atinse din plin de criză şi care au trebuit să facă eforturi pentru a răspunde exigenţelor creditorilor.

Pe perioadă scurtă, zona euro trebuie să ajungă la un acord privind programul de ajutor grec care se încheie la finalul lui februarie, după o extindere de două luni decisă în decembrie. La Bruxelles, scenariul unei noi extinderi până în vară este preferat, dar rămâne de convins şi guvernul lui Alexis Tsipras.

Chestiunea datoriei ar urma să fie abordată ulterior. ‘Chestiunea trebuie abordată de o manieră foarte pragmatică. Există un nou guvern, au câştigat, au poziţii foarte diferite privind ceea ce va fi negociat’, a declarat marţi pentru televiziunea olandeză şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.

‘Asta poate dura, cu siguranţă, ceva timp’, a mai spus el.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...