UE este încă departe de a-şi atinge obiectivele privind mediul – raport

Europa nu şi-a atins obiectivele de mediu, în special în materie de biodiversitate, calitatea aerului şi poluare sonoră, şi trebuie să schimbe modalităţile de producţie şi consum dacă doreşte să le atingă, a avertizat marţi Agenţia Europeană de Mediu (AEM), scrie AFP.
Economica.net - mar, 03 mart. 2015, 11:17
UE este încă departe de a-şi atinge obiectivele privind mediul - raport

Politicile desfăşurate de Uniunea Europeană au avut efecte benefice, recunoaşte totuşi AEM într-un raport intitulat ‘Mediul înconjurător în Europa. Starea actuală şi perspective 2015’.

Astăzi europenii beneficiază de un aer şi apă mai pure, deşeurile sunt mai puţine şi mai multe resurse sunt reciclate, notează raportul publicat o dată la cinci ani.

Uniunea Europeană şi-a lansat politica de mediu în anii 70 şi apoi şi-a fixat obiectivul de ‘a trăi bine în limitele planetei’ până în 2050. La jumătatea acestei perioade obiectivul este încă departe de a fi atins, scrie Agerpres.

Este vorba în mod special de biodiversitate care continuă să se erodeze. Cu 60% din specii protejate şi 77% din tipurile de habitat în ‘stare de prezervare defavorabilă’, Europa nu este aproape de a-şi atinge obiectivul de a stopa reducerea biodiversităţii până în 2020.

Situaţia este în mod deosebit îngrijorătoare pentru fauna şi flora marină. Fundul oceanelor este deteriorat, apele sunt poluate, mai acide şi invadate de specii invazive. Dacă pescuitul excesiv s-a diminuat în Oceanul Atlantic şi în Marea Baltică, tabloul este mai sumbru în Mediterana, unde 91% din stocuri au fost victime ale pescuitului excesiv în 2014.

În viitor, efectele schimbărilor climatice se vor agrava şi cauzele care determină pierderea diversităţii vor continua, subliniază raportul.

Poluarea aerului şi poluarea sonoră continuă să aibă efecte semnificative asupra sănătăţii în zonele urbane. În 2011, aproximativ 430.000 de decese premature în Uniunea Europeană au fost atribuite particulelor fine aflate în aer. Şi expunerea la zgomot contribuie în fiecare an la cel puţin 10.000 de decese premature provocate de boli cardiace.

Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 19% din 1990, în ciuda unei creşteri cu 45% a producţiei economice, se mai arată în raport. Uniunea Europeană şi-a fixat ca obiectiv reducerea până în 2030 a acestor emisii cu cel puţin 40% în raport cu anul 1990.

Criza financiară din 2008 şi dificultăţile economice pe care aceasta le-a generat au contribuit la reducerea anumitor presiuni asupra mediului, însă rămâne de văzut dacă aceste ameliorări vor fi de durată, mai specifică raportul amintit.

Documentul cere transformări fundamentale în ce priveşte alimentaţia, energia, locuinţele, transportul, finanţele, sănătatea şi educaţia ca mod de abordare a provocărilor legate de mediu.

‘Avem încă 35 de ani, până în 2050, pentru a face astfel încât să trăim pe o planetă durabilă’, a subliniat directorul Agenţiei Europene de Mediu, Hans Bruyninckx, cerând ‘să se acţioneze acum’.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a câștigat definitiv un proces cu Guvernul României, cu miză de peste 370 de milioane de lei, cel puțin
Hidroelectrica a câștigat definitiv un proces cu Guvernul României, cu miză de peste 370 de milioane de lei, cel puțin
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a câștigat definitiv un proces mai vechi cu Ministerul Energiei, instuția prin care statul român controlează practic......
Președintele columbian Gustavo Petro anunță ruperea relațiilor diplomatice cu Israelul, stat pe care-l acuză de comiterea unui genocid împotriva palestinienilor
Președintele columbian Gustavo Petro anunță ruperea relațiilor diplomatice cu Israelul, stat pe care-l acuză de comiterea ...
Preşedintele Columbiei, Gustavo Petro, a anunţat miercuri că doreşte ruperea tuturor relaţiilor diplomatice cu Israel, ...
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a deplasat miercuri la Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar ...
Congresmenul republican Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva șefului Camerei Reprezentanților, pe care-l acuză de trădare
Congresmenul republican Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva ...
Aleasa republicană Marjorie Taylor Greene a anunţat miercuri că ''săptămâna viitoare'' va depune o moţiune pentru ...