1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

UE este îngrijorată de legăturile dintre afaceri şi politică în Republica Moldova

Gradul de dezamăgire faţă de Republica Moldova este foarte înalt în rândurile partenerilor externi ai republicii, iar principalul motiv este criza din sistemul bancar, puternic afectat de jaful unui miliard de dolari prin credite neperformante eliberate de Banca de Economii (BEM) şi alte instituţii financiare, a declarat vineri seara şeful delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, notează Agerpres.

18 iul, 2015 | ECONOMICA.net

Tapiola a făcut afirmaţiile anteamintite in cadrul unui interviu acordat în cadrul proiectul 'Europa, te aştept!' de la Jurnal.tv, subliniind totodată că UE este foarte îngrijorată de legăturile dintre afaceri şi politică în Republica Moldova.

'Am spus destul de deschis că ne îngrijorează legăturile dintre business şi politică în această ţară', a subliniat oficialul european, opinând că 'este foarte rău atunci când frontiera dintre interesele naţionale şi cele personale este ştearsă'.

'Acum sperăm să fie formată coaliţia într-un mod eficient, cu majoritate în parlament, care să înceapă fără întârziere să implementeze reformele atât de necesare', a afirmat Pirkka Tapiola, subliniind că este important ca noul guvern să ceară, ca un prim pas, negocieri cu privire la un nou program FMI, să încheie un acord cu acesta pentru a debloca anumite fluxuri financiare.

În contextul crizei din sectorul bancar, şeful misiunii UE la Chişinău a declarat că este realist şi nu se aşteaptă la recuperarea completă a miliardului furat, dar ceea ce se poate face în situaţia creată este lichidarea băncilor cu probleme.

'Se spune că Banca de Economii este banca poporului. Părerea mea e că o bancă proastă nu poate fi a poporului, odata ce ia banii contribuabililor ca să fie susţinută. Este o pierdere din banii contribuabililor', a opinat el, adăugând că soluţionarea crizei din sectorul bancar este foarte importantă şi pentru climatul investiţional.

'Da, noi suntem dezamăgiţi, dar Republica Moldova un stat suveran care trebuie să meargă înainte. Este o ţară mică şi poate fi cu uşurinţă întoarsă în altă direcţie dacă este voinţa politică necesară. Doar prin implementarea reformelor reale pot fi folosite toate oportunităţile Acordului de Asociere. Nu putem să ne permitem să stăm şi să ne lamentam că 'oh, suntem dezamăgiţi, totul este prost'. Sunt probleme serioase, trebuie să recunoaştem acest lucru, dar trebuie să încurajăm progresul şi să aducem Republica Moldova înapoi pe calea corectă', a pledat oficialul european.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO