UE îndeamnă Turcia să trateze imparţial anchetele privind corupţia. Lira turcească în cădere liberă

Comisarul UE pentru Extindere, Stefan Fule, a îndemnat vineri Turcia să trateze în mod "transparent şi imparţial" anchetele anticorupţie, în contextul scandalului care afectează Guvernul condus de Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, citată de Mediafax. Lira turcească a atins, vineri, un minim record, iar acţiunile turceşti au înregistrat şi ele scăderi considerabile
Economica.net - vin, 27 dec. 2013, 16:27
UE îndeamnă Turcia să trateze imparţial anchetele privind corupţia. Lira turcească în cădere liberă

„Îndemn Turcia, în calitatea de stat candidat la integrarea europeană, să ia toate măsurile necesare pentru ca acuzaţiile de corupţie să fie tratate fără discriminare sau favoritisme, în mod transparent şi imparţial”, a declarat Füle într-un comunicat.

Procurorul-general turc, Maummer Akkas, a declarat că există presiuni pentru blocarea unei noi etape a investigaţiei de corupţie care afectează Guvernul condus de Recep Tayyip Erdogan.

Armata turcă, garantul protejării Constituţiei laice a ţării, a anunţat vineri că nu se va implica în criza politică de la Ankara.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a efectuat joi o vastă remaniere guvernamentală după demisia a trei miniştri implicaţi într-un caz de corupţie şi fraude. Ministrul turc de Interne, Muammer Guler, cel al Economiei, Zafer Caglayan, şi cel al Mediului, Erdogan Bayraktar, implicaţi într-un amplu scandal de corupţie, au demisionat miercuri dimineaţă, unul dintre ei cerând şi demisia premierului Recep Tayyip Erdogan.

Lira turcească a atins, vineri, un minim record, iar acţiunile turceşti au înregistrat şi ele scăderi considerabile, după ce premierul Recep Tayyip Erdogan a decis să înlocuiască aproape jumătate din Cabinetul său, transmite AFP.

Vineri, în jurul orei 9.10 GMT, lira turcească se tranzacţiona la 2,1467 lire pentru un dolar american, iar principalul indice al bursei de la Istanbul BIST-100 a coborât cu peste 4%, până la cel mai scăzut nivel de după luna iulie 2012.

‘Situaţia din Turcia este una severă nu doar din cauza scăderii mari înregistrată de lira şi de bursa turcească, dar şi din cauza incertitudinii care este puţin probabil să se reducă în viitorul apropiat’, a declarat Markus Huber, trader la firma londoneză de brokeraj Peregrine and Black.

Miercuri seara, premierul Recep Tayyip Erdogan a decis să-i înlocuiască pe 10 din cei 26 de miniştri din Cabinetul său, în încercarea de a prelua controlul asupra unei anchete de corupţie care vizează mai mulţi oficiali guvernamentali.

‘Scandalul de corupţie care a izbucnit în data de 17 decembrie a slăbit în mod considerabil poziţia lui Erdogan şi a partidului său’, a apreciat Magnus Lilga, analist la SEB.

Ancheta de corupţie este cea mai mare provocare cu care se confruntă Erdogan în cei 11 ani de când se află la putere şi cea mai mare ameninţare la adresa planurilor sale vizând o candidatură la alegerile prezidenţiale din 2014.

Scandalul a reaprins sentimentele antiguvernamentale care persistă după protestele de amploare care au avut loc în luna iunie, potrivit Agerpres.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...