UE: Miniştrii justiţiei susţin reforma sistemului de protecţie a datelor

Miniştrii justiţiei din Uniunea Europeană, reuniţi joi la Bruxelles, au ajuns la un consens cu privire la reforma protecţiei datelor, însă unele aspecte rămase nerezolvate se vor afla pe agenda viitoarei preşedinţii a Consiliului UE, ce va fi asigurată de Letonia, relatează EUObserver.
Economica.net - vin, 05 dec. 2014, 07:29
UE: Miniştrii justiţiei susţin reforma sistemului de protecţie a datelor

După luni de discuţii între reprezentanţii statelor membre, preşedinţia italiană a Consiliului UE a elaborat un text de compromis privind aşa-numitul ”mecanism al biroului unic” destinat armonizării deciziilor privind protecţia datelor în Uniunea Europeană.

‘Preşedinţia italiană (a Consiliului UE) a reuşit să ajungă la un compromis care este o bază solidă şi care la rândul său are ca piloni elementele esenţiale ale propunerii Comisiei Europene”, a spus comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova.

În decembrie anul trecut, statele membre au denunţat complexitatea şi barierele administrative ale ‘mecanismului biroului unic’ referitor la protecţia datelor. Aspecte similare au fost evocate în reuniunea de joi a miniştrilor justiţiei din UE.

Planul CE le permite companiilor să soluţioneze cazurile privind protecţia datelor prin intermediul autorităţii pentru protecţia datelor din ţara membră unde se află sediul companiei în cauză.

De asemenea, ar urma ca o unică autoritate de protecţia datelor să aibă ca responsabilitate luarea deciziilor cu caracter juridic împotriva unei companii. Decizia sa finală se aplică tuturor celorlalte state membre.

În cazul în care apar unele probleme, o Autoritate Europeană de Protecţia Datelor (EDPB) va interveni pentru a se asigura că regulile sunt aplicate corect.

EDPB va acţiona ca un arbitru legal dacă autoritatea naţională pentru protecţia datelor nu este de acord cu o decizie luată de o instituţie similară dintr-un alt stat membru. Decizia finală a EDPB va avea caracter obligatoriu.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...