UE: Miniştrii justiţiei susţin reforma sistemului de protecţie a datelor

Miniştrii justiţiei din Uniunea Europeană, reuniţi joi la Bruxelles, au ajuns la un consens cu privire la reforma protecţiei datelor, însă unele aspecte rămase nerezolvate se vor afla pe agenda viitoarei preşedinţii a Consiliului UE, ce va fi asigurată de Letonia, relatează EUObserver.
Economica.net - vin, 05 dec. 2014, 07:29
UE: Miniştrii justiţiei susţin reforma sistemului de protecţie a datelor

După luni de discuţii între reprezentanţii statelor membre, preşedinţia italiană a Consiliului UE a elaborat un text de compromis privind aşa-numitul ”mecanism al biroului unic” destinat armonizării deciziilor privind protecţia datelor în Uniunea Europeană.

‘Preşedinţia italiană (a Consiliului UE) a reuşit să ajungă la un compromis care este o bază solidă şi care la rândul său are ca piloni elementele esenţiale ale propunerii Comisiei Europene”, a spus comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova.

În decembrie anul trecut, statele membre au denunţat complexitatea şi barierele administrative ale ‘mecanismului biroului unic’ referitor la protecţia datelor. Aspecte similare au fost evocate în reuniunea de joi a miniştrilor justiţiei din UE.

Planul CE le permite companiilor să soluţioneze cazurile privind protecţia datelor prin intermediul autorităţii pentru protecţia datelor din ţara membră unde se află sediul companiei în cauză.

De asemenea, ar urma ca o unică autoritate de protecţia datelor să aibă ca responsabilitate luarea deciziilor cu caracter juridic împotriva unei companii. Decizia sa finală se aplică tuturor celorlalte state membre.

În cazul în care apar unele probleme, o Autoritate Europeană de Protecţia Datelor (EDPB) va interveni pentru a se asigura că regulile sunt aplicate corect.

EDPB va acţiona ca un arbitru legal dacă autoritatea naţională pentru protecţia datelor nu este de acord cu o decizie luată de o instituţie similară dintr-un alt stat membru. Decizia finală a EDPB va avea caracter obligatoriu.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...