1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Companii

UE oferă ajutor financiar producătorilor de piersici şi nectarine. Este prea multă marfă pe piaţă

Comisia Europeană intervine pe piaţa fructelor şi oferă sprijin financiar producătorilor de piersici şi nectarine afectaţi de supraproducţie. Aceştia vor primi bani dacă îşi oferă gratis produsele sau dacă organizează activităţi de promovare.

25 aug, 2014 | ECONOMICA.net

Comisia Europeană a aprobat un Regulament prin care oferă sprijin financiar producătorilor de piersici şi nectarine din statele membre, ca urmare a supraproducţiei de anul acesta. Este vorba despre măsuri de sprijin excepţionale şi temporare ce se aplică acelor producători sau organizaţii de producători care decid  ca, în perioada 11 august-30 septembrie 2014, să retragă produsele de pe piaţă sau să le promoveze pentru a reuşi să le comercializeze mai rapid.

Se acordă asistență financiară din partea Uniunii de până la maximum 10 % din volumul producției comercializate de fiecare organizație de producători. "Pentru a se atenua impactul unei scăderi bruște a prețurilor în această vară, ar trebui crescută temporar asistența financiară existentă din partea Uniunii pentru retragerile de pe piață care urmează să fie distribuite în mod gratuit către anumite organizații, cum ar fi organizațiile caritabile și școlile. Așadar, ar trebui acordată asistență financiară din partea Uniunii de până la maximum 10 % din volumul producției comercializate de fiecare organizație de producători", se arată în Regulament.


În cazul producătorilor care nu sunt membri ai unei organizații de producători, aceştia primeasc 50 % din sumele
prevăzute în cadrul asistenței financiare existente din partea Uniunii. Totuși, producătorii respectivi ar trebui să
îndeplinească aceleași condiții ca organizațiile de producători sau condiții similare.

Referitor la sprijinul UE pentru activităţile de promovare, în regulament se menţionează faptul că respectivul sprijin suplimentar  ar trebui repartizat între statele membre în funcție de producția lor de piersici și de nectarine în 2012.  Pentru a se asigura o utilizare eficientă a bugetului disponibil, nu ar trebui să se aloce sprijin statelormembre cu o cotă mai mică de 1 % din producția Uniunii.

Pentru a se face decontările, statele membre trebuie să notifiuce UE cu privire la cantităţile retrase din piaţă.

Din datele Institutului Naţional de Statistică, în 2013 România a avut o producţie de 18.424 de tone de piersici şi 703 tone de nectarine. Suprafeţele cultivate au fost de 1.930 de hectare şi respectiv 106 hectare.

Cei mai mari producători din UE sunt Italia, Spania şi Grecia.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO