UE poate rezista cu uşurinţă o lună fără gaze naturale din Rusia – Oettinger

Europa poate să se descurce, cu uşurinţă, fără importurile de gaze din Rusia timp de o lună, dar s-ar putea confrunta cu mai multe probleme în cazul în care nu vor fi furnizate gaze în decurs de şase luni, a estimat comisarul european în exerciţiu pentru energie Günther Oettinger, vorbind la o reuniune informală pe probleme energetice, ce s-a desfăşurat la Milano, în perioada 5-6 octombrie, relatează miercuri agenţia de presă ucraineană Ukranews.
Economica.net - mie, 08 oct. 2014, 10:31
UE poate rezista cu uşurinţă o lună fără gaze naturale din Rusia - Oettinger

Cu această ocazie, ministrul adjunct al dezvoltării economice din Italia, Claudio De Vincenti, a spus că Roma intenţionează să continue construcţia conductei Transadriatice, al cărei punct final va fi la Puglia (regiune din sudul Italiei, situată între Marea Adriatică şi Marea Ionică, aproape de Albania) în pofida opoziţiei localnicilor faţă de această conductă.

La reuniunea de la Milano, participanţii au convenit asupra necesităţii creşterii nivelului de integrare reciprocă, prin dezvoltarea de proiecte comune în spaţiul UE. Ca exemplu de succes au fost evocate proiecte de terminale de gaz lichefiat la Marea Baltică.

În ceea ce priveşte conflictul gazelor între Rusia şi Ucraina, expertul britanic Alan Riley consideră că UE s-a situat, în cele din urmă, de partea Moscovei. Comisarul Günther Oettinger a încercat să ajungă la un acord între părţi în următoarele condiţii: un preţ de 385 de dolari pe mia de metri cubi la gazele ruseşti livrate Ucrainei şi furnizarea a circa 5 miliarde de metri cubi de gaze la acest preţ către Kiev. Ucraina trebuie să plătească în acest an 3,1 miliarde de dolari din datoria pe care o are la gazele ruse livrate, dintre care 2 miliarde în luna octombrie.

În opinia sa, preţul propus – 385 dolari – este cu mult mai mare decât preţurile pe care îl plătesc multe ţări din Europa de Vest, în timp ce pe piaţa gazelor un rol semnificativ îl au costurile de tranzit. De aceea, spune el, preţul pentru Ucraina ar trebui să fie mai mic decât în cazul altor ţări.

Cu toate acestea, aproape jumătate din gazele care ajung în această perioadă în Ucraina sunt furnizările într-un circuit în sens invers (‘revers flow’) din Norvegia, achiziţionate de Kiev la un preţ de aproximativ 340 dolari pe mia de metri cubi, după cum scrie miercuri Zerkalo nedeli.

Te-ar mai putea interesa și
Parchetul Capitalei preia ancheta în cazul tragediei de la Institutul Victor Babeş. Dosar de ucidere din culpă
Parchetul Capitalei preia ancheta în cazul tragediei de la Institutul Victor Babeş. Dosar de ucidere din culpă
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a preluat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 ancheta în cazul decesului celor trei pacienţi de la Institutul "Victor Babeş", fiind deschis un......
Cîţu: Capacitatea de vaccinare a ajuns la 115.000 de persoane pe zi. Vă încurajez să vă vaccinaţi, singura cale de a scăpa de pandemie
Cîţu: Capacitatea de vaccinare a ajuns la 115.000 de persoane pe zi. Vă încurajez să vă vaccinaţi, singura cale de ...
Prim-ministrul Florin Cîţu punctează faptul că începând de marţi capacitatea de vaccinare la nivel naţional a ajuns ...
Energia electrică s-a scumpit cel mai mult în martie, comparativ cu aceeaşi lună din 2020 – inflaţie INS
Energia electrică s-a scumpit cel mai mult în martie, comparativ cu aceeaşi lună din 2020 – inflaţie INS
Energia electrică, fasolea boabe şi alte leguminoase, precum şi serviciile de igienă şi cosmetică s-au scumpit cel ...
Producţia industrială a României a scăzut cu 2,3% în primele două luni din 2021 (INS)
Producţia industrială a României a scăzut cu 2,3% în primele două luni din 2021 (INS)
Producţia industrială din România a scăzut cu 2,3%, ca serie brută, în primele două luni ale acestui an, faţă de ...