UE propune dublarea ajutorului către Turcia pentru refugiaţii sirieni la 6 miliarde euro

Uniunea Europeană va dubla ajutorul pe care îl oferă Ankarei pentru refugiaţii sirieni, de la trei miliarde la şase miliarde de euro, şi va prelua direct din Turcia refugiaţi sirieni, potrivit proiectului declaraţiei finale a summitului UE-Turcia de la Bruxelles, consultat de Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - lun, 07 mart. 2016, 17:05
UE propune dublarea ajutorului către Turcia pentru refugiaţii sirieni la 6 miliarde euro

Proiectul de declaraţie, întocmit în cursul summitului UE-Turcia de luni, cuprinde acţiunile pe care ar putea să le întreprindă fiecare parte pentru a pune capăt crizei migraţiei.

Printre propuneri figurează cea potrivit căreia Turcia îi va prelua pe toţi migranţii ilegali din insulele greceşti, inclusiv sirieni, în timp ce UE va prelua direct din Turcia câte un refugiat sirian pentru fiecare sirian reprimit de către Ankara din insulele elene.

UE va oferi încă trei miliarde de euro, până la finalul lui 2018, pentru a ajuta Turcia să-i adăpostească pe sirieni, dublând astfel suma de trei miliarde de euro propusă anul trecut Ankarei.

În fine, UE va relaxa regimul de vize Schengen pentru cetăţenii turci până la sfârşitul lunii iunie, mai devreme decât fusese planificat.

Turcia şi Uniunea Europeană vor coopera pentru a pune capăt fluxului de migranţi ilegali către insulele greceşti şi vor începe relocarea de refugiaţi sirieni direct din Turcia către UE, potrivit proiectului de acord.

În document, pregătit în cursul summitului de la Bruxelles, se arată că Turcia şi UE îşi reafirmă angajamentul de a continua legăturile şi solidaritatea dintre ele şi de a adopta acţiuni orientate pe rezultate pentru pregătirea viitorului lor comun. Acesta este un angajament ferm al Turciei şi al Uniunii Europene pentru a pune capăt migraţiei ilegale către UE.

Ţinând cont de importanţa depăşirii provocărilor comune existente şi de progresele de până acum în aplicarea documentului ”EU-Turkey Joint Action Plan and its Annex”, adoptat la summitul UE-Turcia din 29 septembrie de la Bruxelles şi de alte dispoziţii prevăzute,

TURCIA

1) Îi va readmite rapid pe toţi migranţii ilegali care trec din Turcia către insulele greceşti, fără să fie afectate angajamentele actuale ale Ankarei în baza dreptului internaţional. Procesul de readmisie va fi pentru o perioadă temporară şi doar în scopuri umanitare.

2) În acest scop, va staţiona, în acord cu guvernul grec, un numărul adecvat de ofiţeri pe probleme de imigraţie şi legătură în unităţile de monitorizare (‘Irregular Migration Monitoring Units’) stabilite în principal în Lesbos, Chios, Leros şi Kos, pentru a ajuta la facilitarea procesării cazurilor de readmisie.

3) Va utiliza efectiv toate instrumentele administrative şi legale corespunzătoare pentru a servi scopurilor mai sus declarate, inclusiv în înţelegerile bilaterale care vor fi aplicate în acord cu guvernul grec.

4) Va coopera efectiv cu UE, precum şi cu UNHCR, pentru a asigura reinstalarea rapidă, în spiritul împărţirii sarcinii, a sirienilor în statele membre ale UE, pe baza formulei ”Pentru fiecare sirian readmis de către Turcia din insulele greceşti, un alt sirian va fi relocat din Turcia către statele membre ale UE”.

5) Va aplica efectiv proiectele, depuse de către Turcia şi decise de comitetul pentru refugiaţi (Refugee Facility Steering Committee), şi va coopera cu statele membre ale UE la orice efort comun de stabilire a unor zone umanitare sigure în interiorul Siriei.

UNIUNEA EUROPEANĂ

6) Îi va evacua complet pe refugiaţii din insulele greceşti şi îi va readmite doar pe acei care au ajuns în insule după o dată ce urmează să fie stabilită.

7) Va acoperi costurile angajate (în procesul de readmisie).

8) Referitor la punctul 5 din declaraţia UE-Turcia din 29 noiembrie, în loc de octombrie, va adopta şi aplica reglementările Consiliului UE privind ridicarea regimului vizelor pentru cetăţenii turci în zona Schengen până cel târziu iunie 2016, pe baza unei ”foi de parcurs” accelerate, în conformitate cu Acordul de Readmisie.

9) Va reinstala efectiv şi rapid sirieni din Turcia pe baza formulei prevăzute la Articolul 4, pentru a menţine un echilibru lunar, şi va coopera cu Turcia la orice efort pentru stabilirea de zone umanitare sigure în interiorul Siriei.

10) Va pregăti pentru decizie deschiderea de noi capitole (referitor la procesul negocierilor de aderare a Turciei la UE).

11) Va accelera şi va facilita transferul şi achitarea fondului pentru refugiaţii sirieni (Refugee Facility for Syrians) şi va decide cu privire la un fond suplimentar de trei miliarde de euro până la sfârşitul lui 2018.

12) Va evalua progresele împreună cu Turcia lunar, inclusiv locurile corespunzătoare, stabilite de comun acord.

Te-ar mai putea interesa și
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit, platformă online din România dedicată vânzării și cumpărării de mașini, demarează o campanie prin care pune la dispoziția potențialilor clienți „peste 1200 de autoturisme cu......
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 ...
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...