UE propune să garanteze planurile de şomaj parţial ale statelor membre: 100 miliarde de euro pentru mecanismul SURE

Comisia Europeană a propus joi să creeze un instrument care să garanteze, cu până la 100 de miliarde de euro, planurile naţionale de susţinere a locurilor de muncă introduse în contextul pandemiei de coronavirus, transmit Reuters şi AFP preluate de Agerpres.
Economica.net - joi, 02 apr. 2020, 11:15
UE propune să garanteze planurile de şomaj parţial ale statelor membre: 100 miliarde de euro pentru mecanismul SURE

Acest instrument, denumit SURE, va permite statelor membre să obţină credite în condiţii favorabile, pentru „a le ajuta să acopere costurile legate în mod direct de crearea sau extinderea regimurilor naţionale de şomaj parţial”, a explicat miercuri Executivul comunitar, într-un comunicat de presă.

Pentru a evita situaţia în care firmele sunt nevoite să concedieze din angajaţi pentru că nu mai sunt comenzi, Comisia Europeană propune ca toate statele membre UE să adopte programul ”Kurzarbeit”, care funcţionează în Germania. Conform programului de muncă redusă, sau „Kurzarbeit”, introdus pentru prima dată în perioada crizei financiare din 2008, companiile pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaţilor ce lucrează un program mai scurt.

„Ne unim forţele cu cele ale statelor membre pentru a salva vieţi şi a proteja mijloacele de subzistenţă. Aceasta este solidaritatea europeană”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pentru a finanţa împrumuturile contractate de state membre, Comisia Europeană va împrumuta 100 de miliarde de euro de pe pieţele financiare utilizând drept garanţie ratingul său „AAA”, ceea ce îi va permite să se împrumute la costuri mai mici decât cele ale statelor membre, având în vedere că multe dintre acestea au un rating suveran mult mai mic decât cel al Comisiei.

Această propunere urmează să fie prezentată în data de 7 aprilie miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană, care se vor reuni prin videoconferinţă.

În România, a fost elaborată Ordonanţa 30/2020 prin care 75% dintre angajaţii unei firme pot beneficia de şomaj tehnic.

„Angajatorii care reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 pot beneficia de plata indemnizaţiei din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada stării de urgenţă, pentru cel mult 75% dintre angajaţii care au contracte individuale de muncă active. Plata indemnizaţiei pentru companiile care reduc activitatea se va realiza în baza unei declaraţii pe propria răspundere din care să reiasă faptul că angajatorul înregistrează o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declaraţiei, cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din ianuarie – februarie 2020 şi că nu are capacitatea financiară de a plăti toţi angajaţii”, prevede ordonanţa înscrisă pe ordinea de zi a plenului Senatului, sub rezerva depunerii raportului.

Indemnizaţia se acordă şi salariaţilor angajatorilor care întrerup activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente şi deţin certificatul de situaţii de urgenţă emis de ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Potrivit actului normativ, indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii iar calculul, reţinerea şi plata impozitului pe venit, a contribuţiei la pensii şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează de angajator din indemnizaţiile încasate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...