UE recomandă ţărilor membre să sprijine furnizarea de energie sigură la preţuri accesibile

Uniunea Europeană a prezentat marţi un set de recomandări destinate statelor membre, pentru îmbunătăţirea mecanismelor de susţinere a pieţei energiei, inclusiv a programelor destinate energiei regenerabile, în vederea asigurării unor livrări sigure la preţuri accesibile, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 05 nov. 2013, 17:01
UE recomandă ţărilor membre să sprijine furnizarea de energie sigură la preţuri accesibile

Comisia Europeană (CE) vrea să ghideze ţările membre în privinţa intervenţiei statului pe piaţa electricităţii, în condiţiile creşterii preţurilor pentru consumatorul final. Principiile sprijinului de stat se referă la instalaţiile de energie regenerabilă şi de back-up, care implică în în principal utilizarea combustibililor fosili, a precizat instituţia comunitară.

„Obiectivul final al pieţei este să furnizeze energie sigură şi la un preţ accesibil pentru cetăţeni şi companii. Intervenţa statului trebuie să sprijine aceste obiective”, a afirmat comisarul pentru Energie Guenther Oettinger, într-un comunicat.

Dezbaterea despre sprijinul de stat în acest domeniu are loc în condiţiile în care Germania, cea mai mare economie europeană, caută soluţii de reducere a costului subvenţionării energiei regenerabile, după decizia de închidere a centralelor nucleare.

Costul impus consumatorilor de operatorii germani de reţele electrice pentru susţinerea energiei eoliene şi solare a crescut de peste cinci ori din 2009, astfel încât tarifele suportate de utilizatorii casnici de electricitate sunt pe locul al doilea ca mărime din UE.

Autorităţile germane vor ca până în 2050 electricitatea să fie obţinută în proporţie de 80% din surse regenerabile, faţă de 23% în prezent. UE a impus statelor membre ca ponderea energiei regenerabile în totalul producţiei să ajungă la 20% până în 2020 şi reducerea cu o cincime a emisiilor de gaze cu efect de seră, de la nivelul din 1990.

Potrivit Comisiei, odată cu maturizarea sectorului energiei regenerabile şi scăderea costurilor, deciziile de investiţii ar trebui să fie influenţate de piaţă şi nu de preţurile garantate de guverne. Subvenţiile ar trebui să suplimenteze preţurile din piaţă şi să fie limitate la minimul necesar.

„Practic, asta înseamnă că instrumentele de sprijin trebuie să încurajeze producătorii să răspundă evoluţiilor din piaţă”, potrivit CE.

Executivul UE recomandă ca producătorii de energie regenerabilă să fie selectaţi prin licitaţii în funcţie de cel mai scăzut preţ oferit. Acest fapt ar permite dezvăluirea costului diferitelor tehnologii şi ar stimula concurenţa nu doar între diverşi operatori, dar şi între diferitele surse de energie regenerabilă.

Organizaţia The Climate Action Network Europe (CAN) a salutat eforturile de clarificare a reglementărilor în industria energiei regenerabile în Europa, chiar dacă a avut unele rezerve în privinţa licitaţiilor, care ar putea dezavantaja producătorii mai mici.

„Modificările retroactive şi neaşteptate ale politicilor au afectat sectorul energiei regenerabile şi au redus interesul investitorilor pentru acest sector aflat în dezvoltare”, a declarat Daniel Fraile, director al CAN la Bruxelles.

Recomandările, care nu sunt obligatorii din punct de vedere legal, se referă şi la capacităţile energetice back-up, respectiv centralele pe bază de gaze şi cărbune, care trebuie să fie suficient de flexibile pentru a fi închise sau deschise în funcţie de necesităţi.

Totodată, guvernele ar trebui să se asigure că producătorii de energie regenerabilă reacţionează la semnalele pieţei şi promovează flexibilitatea tarifelor în funcţie de cerere.

Te-ar mai putea interesa și
Putin vrea să restaureze imperiul rus şi războiul ar putea să nu se încheie în 2022 – serviciile de informaţii ucrainene
Putin vrea să restaureze imperiul rus şi războiul ar putea să nu se încheie în 2022 – serviciile de informaţii ...
Serviciile de informaţii ucrainene estimează că războiul cu Rusia s-ar putea prelungi cel puţin până la sfârşitul anului, întrucât preşedintele rus Vladimir Putin nu este dispus să......
Comisar european: Elaborăm planuri de rezervă pentru situaţia în care Rusia ar întrerupe livrările de gaze
Comisar european: Elaborăm planuri de rezervă pentru situaţia în care Rusia ar întrerupe livrările de gaze
Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că sunt elaborate planuri ...
Grupul eMAG a ajuns la afaceri de aproape 10 miliarde de lei în 2021, mai mari cu 11%. În România, afacerile retailerului au fost de 5,7 mld. lei, în creştere cu 5%
Grupul eMAG a ajuns la afaceri de aproape 10 miliarde de lei în 2021, mai mari cu 11%. În România, afacerile retailerului ...
eMAG, cel mai mare retailer online local, a înregistrat în 2021 afaceri la nivel de grup de 9,57 miliarde de lei, din care ...
Legea privind extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare – promulgată
Legea privind extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare – ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care se extind categoriile de persoane care beneficiază de ...