UE refuză să cedeze presiunilor Rusiei în privinţa acordului de liber-schimb cu Ucraina

Bruxellesul nu va ceda presiunilor Rusiei care solicită amânarea aplicării acordului de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Ucraina, a anunţat joi comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, citat de AFP.
Economica.net - joi, 07 mai 2015, 14:03
UE refuză să cedeze presiunilor Rusiei în privinţa acordului de liber-schimb cu Ucraina

Acest acord de liber-schimb, care ridică barierele vamale în cele două sensuri pentru sute de produse, urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.

‘Nu ţine de Rusia să decidă. Uniunea Europeană, statele membre, ucrainenii, Juncker’, preşedintele Comisiei Europene, ‘toţi au zis că data este 1 ianuarie 2016’, a declarat Cecilia Malmstrom la sosirea la reuniunea miniştrilor europeni ai comerţului.

‘Suntem de acord să discutăm cu ruşii despre dificultăţile de ordin practic. O vom face. Este o reuniune ministerială mai târziu în această lună pentru a găsi soluţii practice’, a adăugat ea. ‘Dar data este 1 ianuarie 2016’, a subliniat ea.

Acordul de liber-schimb constituie pilonul comercial al acordului de asociere între UE şi Ucraina semnat în iunie 2014. El trebuia iniţial să fie aplicat încă din noiembrie anul trecut, dar europenii au amânat data după încheierea primului armistiţiu în estul Ucrainei, în septembrie.

Gestul a fost interpretat drept un gest conciliant faţă de Rusia, acuzată că le-a furnizat separatiştilor proruşi susţinere sub formă de armament şi de militari.

Moscova denunţă de mult timp acordul de asociere, în care percepe o intruziune în sfera sa de influenţă şi un obstacol comercial pentru exporturile sale. Reuniunile între experţii europeni, ruşi şi ucraineni s-au desfăşurat la Bruxelles pe 20 şi 21 aprilie.

‘Partea rusă a informat celelalte două delegaţii că am identificat riscuri pentru economia rusă, pentru relaţiile economice între Rusia şi Ucraina şi cooperarea între UE şi Rusia’, a explicat ambasadorul Rusiei pe lângă UE, Vladimir Cijov.

‘A fost o discuţie pozitivă, fiecare a încercat să dea dovadă de flexibilitate’, a subliniat o sursă diplomatică europeană. ‘Dar în final Rusia a solicitat amânarea pilonului comercial al acordului de asociere’ până în 2017 şi ‘a ameninţat să suprime preferinţele comerciale ruseşti pentru Ucraina’ în prezent în vigoare, a adăugat diplomatul.

În ciuda acestui refuz, europenii nu vor ‘să întrerupă canalul de discuţii cu Rusia’ pe acest subiect, a precizat diplomatul, în contextul în care Cei 28 au impus puternice sancţiuni economice împotriva Moscovei din cauza implicării sale în conflictul din Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...