UE: România se confruntă cu riscuri scăzute la adresa sustenabilităţii fiscale pe termen mediu

România se confruntă cu riscuri scăzute la adresa sustenabilităţii fiscale pe termen mediu însă politica fiscală a ţării este lipsită de continuitate, predictibilitate şi planificare strategică, arată Raportul de ţară pe 2015 pentru România al Comisiei Europene, publicat joi, transmite Agerpres.
Economica.net - joi, 26 feb. 2015, 20:47
UE: România se confruntă cu riscuri scăzute la adresa sustenabilităţii fiscale pe termen mediu

„Datoria guvernamentală, situată la 39% din PIB, este sub pragul de 60% din PIB inclus în tratatul de la Maastricht. Potrivit strategiei prezentate de Guvern în Parlament, datoria publică ar urma să rămână stabilă până în 2025”, subliniază CE. Pe de altă parte, forul comunitar atrage atenţia asupra faptului că „modificările frecvente ale sistemului de taxe creează instabilitate în mediul de afaceri”.

Potrivit documentului, compoziţia veniturilor din taxe ale României este, în general, favorabilă creşterii şi una dintre cele mai prietenoase pentru mediul de afaceri în rândul statelor din Uniunea Europeană, în condiţiile în care impozitele indirecte sunt substanţial peste media din UE în timp ce taxarea directă este semnificativ sub media din UE.

Comisia subliniază, însă, că recenta scădere a contribuţiilor sociale plătite de angajator a redus povara fiscală dar ar urma să conducă la o pierdere netă de venituri din taxe de aproximativ 0,75% din PIB în 2015 din cauză că măsura nu i-a vizat în mod special pe cei cu venituri mici şi medii. Potrivit CE, discrepanţa dintre nivelul ridicat al poverii fiscale pe muncă şi nivelul redus al veniturilor reale din taxe sugerează un volum mare de câştiguri ascunse iar în acest context este important un sistem funcţional de inspecţii pentru soluţionarea situaţiei cu privire la munca nedeclarată.

În sectorul TVA, Comisia Europeană arată că gradul de conformare rămâne un motiv de îngrijorare. „Începând din anul 2000, decalajul mediu la colectarea TVA a depăşit 40%, cu un vârf de 44% în 2012, cel mai mare din UE şi semnificativ peste nivelul mediu de 16% în cele 26 de state UE”, se menţionează în raportul CE.

Pentru a îmbunătăţi eficienţa colectării TVA, autorităţile au introdus o serie de măsuri precum plăţile electronice, o nouă procedura de înregistrare a TVA şi o loterie a bonurilor fiscale, aminteşte Raportul citat.

În ceea ce priveşte accizele, studiile recente arată că, în contextul majorărilor frecvente, piaţa neagră în domeniul producţiei şi distribuţiei de alcool rămâne una semnificativă.

Comisia Europeană (CE) a decis miercuri să demareze procedura de dezechilibru macroeconomic pentru România şi Portugalia, două din cele 16 ţări identificate în luna noiembrie 2014 că înregistrează dezechilibre economice. În total, 16 ţări europene au deschisă procedura de dezechilibru macroeconomic, în diferite faze. În urma deciziei Comisiei Europene, România a fost plasată în faza a doua din cele cele şase ale procedurii de dezechilibru macroeconomic.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Slovaciei
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Slovaciei
Comisia Europeană a aprobat luni planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Slovaciei, ce cuprinde granturi în sumă totală de 6,3 miliarde de euro, un procent de 43% din această......
Bruxellesul impune noi sancțiuni economice împotriva regimului militar din Myanmar, care caută, în schimb, susținerea Rusiei
Bruxellesul impune noi sancțiuni economice împotriva regimului militar din Myanmar, care caută, în schimb, susținerea ...
Uniunea Europeană a adăugat luni opt membri ai juntei militare aflate la putere în Myanmar şi patru societăţi care ...
După Uniunea Europeană, Statele Unite au impus la rândul lor sancțiuni economice împotriva Belarus
După Uniunea Europeană, Statele Unite au impus la rândul lor sancțiuni economice împotriva Belarus
Statele Unite s-au alăturat luni Uniunii Europene, Marii Britanii şi Canadei în adoptarea de noi sancţiuni împotriva ...
ANPIS a plătit în luna aprilie 25,16 milioane de lei pentru alocațiile destinate susținerii familiei
ANPIS a plătit în luna aprilie 25,16 milioane de lei pentru alocațiile destinate susținerii familiei
Alocaţiile pentru susţinerea familiei, plătite în aprilie 2021, au totalizat 25,16 milioane de lei, suma medie pe beneficiar ...