UE s-ar putea confrunta cu un val de refugiaţi kurzi

Un parlamentar din cadrul principalului partid prokurd din Turcia, Feleknas Uca, a avertizat miercuri Uniunea Europeană (UE) că aceasta s-ar putea confrunta cu un val de refugiaţi kurzi, dacă nu va obliga Turcia să reia negocierile de pace cu rebelii kurzi, informează AFP.
Economica.net - mie, 20 ian. 2016, 13:03
UE s-ar putea confrunta cu un val de refugiaţi kurzi

‘Dacă UE nu pune presiune pe Ankara pentru a ajunge la masa negocierilor, atunci foarte repede sirienii nu vor fi singurii care vor fugi (din calea războiului) şi sute de mii de kurzi vor veni de asemenea în Europa’, a declarat Feleknas Uca, deputată a Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) la Diyarbakir (sud-est).

După mai mult de doi ani de armistiţiu, lupte violente au reizbucnit vara trecută între forţele de securitate turce şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Aceste confruntări au zădărnicit negocierile de pace angajate în toamna lui 2012 între guvernul islamo-conservator de la Ankara şi rebeli, pentru a pune capăt unui conflict în care, din 1984 şi până azi, au murit peste 40.000 de oameni.

De la mijlocul lui decembrie, armata şi poliţia din Turcia au lansat o amplă ofensivă, pentru a-şi restabili controlul asupra mai multor oraşe din sud-estul majoritar kurd şi unde susţinători ai PKK sfidează autorităţile. Numeroşi combatanţi din ambele tabere au murit în aceste operaţiuni, precum şi zeci de victime civile, femei, copii şi bătrâni.

‘A doua armată (ca efective) din cadrul NATO combate cu arme grele în oraşele kurde (…), iar drepturile omului şi democraţia sunt sfidate’, a deplâns Uca, care deţine dublă cetăţenie, turcă şi germană. ‘Din cauza problemei refugiaţilor sirieni, UE şi Germania închid ochii asupra operaţiunilor soldaţilor şi poliţiştilor în oraşele kurde’, a insistat ea.

Bruxelles şi Ankara au semnat în noiembrie un acord pentru a încerca să îngrădească afluxul fără precedent de imigranţi care intră pe teritoriul european, în special refugiaţi sirieni care intră în Grecia prin Turcia, unde se cifrează la peste 2,2 milioane.

Te-ar mai putea interesa și
Odobescu: Situaţia de securitate din Ucraina şi de la graniţele Ucrainei este gravă
Odobescu: Situaţia de securitate din Ucraina şi de la graniţele Ucrainei este gravă
Situaţia de securitate din Ucraina şi de la graniţele Ucrainei este "gravă", a afirmat, luni, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, care participă la Kiev la reuniunea informală a şefilor......
Un nou minim istoric pentru rata şomajului în zona euro
Un nou minim istoric pentru rata şomajului în zona euro
Rata şomajului în zona euro a coborât cu 0,1 puncte procentuale în luna august comparativ cu luna iulie, până la un ...
Grupul Integral cu afaceri în zona medicală și educație vrea să preia Vending Zone, liderul pieței de automate snacks și drinks
Grupul Integral cu afaceri în zona medicală și educație vrea să preia Vending Zone, liderul pieței de automate snacks ...
Grupul Integral, prezent pe piața românească prin rețeaua națională de clinici de imagistică medicală și radiologie ...
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 10%, până la 59,238 miliarde euro, în septembrie
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 10%, până la 59,238 miliarde euro, în septembrie
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 59,238 miliarde de euro, la 30 septembrie 2023, ...