UE se angajează la un efort sporit pentru a opri răspândirea epidemiei de Ebola

Uniunea Europeană s-a angajat luni să furnizeze măsuri sporite pentru a opri răspândirea epidemiei de Ebola în ţările africane afectate, promiţând un ajutor de cel puţin 500 de milioane de euro şi oferind garanţii de evacuare pentru membrii organizaţiilor umanitare infestaţi cu acest virus, relatează AFP.
Economica.net - lun, 20 oct. 2014, 14:26
UE se angajează la un efort sporit pentru a opri răspândirea epidemiei de Ebola

‘Un efort unit, concertat şi sporit este necesar pentru a opri epidemia şi a furniza ajutorul corespunzător ţărilor afectate’, au afirmat miniştrii europeni de externe la finalul unei reuniuni la Luxemburg.

UE s-a angajat în special să ofere ‘cel puţin jumătate de miliard de euro’ pentru a ajuta Liberia, Sierra Leone şi Guineea, în timp ce promisiunile de ajutor erau până acum estimate la circa 480 de milioane de euro, dintre care 180 de milioane oferite de Comisia Europeană.

Premierul britanic David Cameron a făcut apel la partenerii săi europeni să crească suma la un miliard de euro.

Boala, care s-a soldat, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cu peste 4.500 de morţi, ‘continuă să avanseze într-un ritm exponenţial’ în cele trei ţări, atrag atenţia miniştrii europeni de externe.

Printre morţi se numără şi peste 420 de membri ai corpului medical, în special infirmiere şi medici locali, conform unui bilanţ al comisarului european pentru afaceri umanitare, Kristalina Gheorghieva, prezentat miniştrilor, a precizat o sursă europeană.

‘Aceasta arată cât de expus este personalul medical, de unde şi importanţa de a garanta că acesta poate fi evacuat în caz de infestare’, a subliniat ea.

Organizaţiile nonguvernamentale, care sunt în prima linie în tratarea bolnavilor, extrem de contagioşi, solicită de mult timp introducerea unui sistem de evacuare în cazul în care voluntarii lor se îmbolnăvesc.

Miniştrii europeni au promis ‘să garanteze îngrijiri adecvate’ pentru lucrătorii umanitari internaţionali, pentru ca ei ‘să primească tratamentul de care au nevoie (…) în ţară’ sau să poată beneficia ‘de o evacuare medicală’ în avioane comerciale specializate sau în avioane, militare sau civile, furnizate de statele membre.

Evacuările ar putea fi finanţate de Comisia Europeană şi coordonate de Centrul de coordonare a răspunsului la urgenţe, cu sediul la Bruxelles. Comisia are deja un contract cu o companie americană specializată în organizarea de evacuări medicale de urgenţă, însă această nu înseamnă decât trei evacuări pe săptămână, potrivit unei surse europene.

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 apărute în România în ultimele patru săptămâni au fost înregistrate......
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piaţă a automobilelor electrice s-a dublat în Uniunea Europeană în al doilea trimestru al acestui an, dar rămâne ...
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Preşedintele Maia Sandu a semnat vineri după-amiază decretul privind convocarea noului Parlament al Republicii Moldova, ...
Directorul general și directorul financiar al Nepi Rockcastle au anunțat că se pregătesc să plece din companie. Amândoi sunt români
Directorul general și directorul financiar al Nepi Rockcastle au anunțat că se pregătesc să plece din companie. Amândoi ...
Acționarii grupului Nepi Rockcastle au fost anunțați că directorul general al companiei, Alexandru Morar, și directorul ...