UE se împuşcă singură în picior dacă alienează Marea Britanie

Pe "piaţa" europeană circulă idei bizare. Dacă vrea cineva din Commonwealth - să zicem un canadian sau un australian - să-şi deschidă bancă în Europa continentală ar trebui să nu aibă posibilitatea să-şi facă branch în Marea Britanie, după Brexit.
Ionuţ Bălan - mar, 28 nov. 2017, 13:06

Așadar, unii vin cu propunerea să se decapitalizeze Regatul Unit dacă iese din Uniunea Europeană. Astfel de iniţiative nu sunt încă legi, dar nimic nu garantează că nu vor face parte în curând din cadrul de reglementare european.

„Gândirea” pare simplă. Englezii știu să se folosească de libera inițiativă ca să aibă piețe mari, europenii continentali – cărora nu le vin prea bine hainele capitaliste – au mare atracție pentru reglementări și interdicții, de aceea piețelelor nu se dezvoltă, și atunci se gândesc să le micșoreze și pe cele ale britanicilor. De asta ar vrea ei să limiteze circulația capitalurilor, chiar dacă autarhizarea e nocivă pentru UE.

Poate că europenii nu şi-au dat încă seama, dar modul în care se face globalizarea trebuie modificat. Să se elimine corupția clasei politice – ceea ce a dorit să catalizeze Brexitul -, să se încurajeze piețele, creativitatea și elitele.

Și totuși, dacă Uniunii nu-i e utilă această închidere, cui ar folosi? Rușilor, desigur. Acestora nu le prea convine Brexitul, cu menţiunea că atunci când cineva este înaintea ta ca pregătire de război, precum e uriaşul de la Răsărit, nu poți duce decât o luptă de gherilă, și să încerci să nu mai joci după regulile lui.

În fine, reamintesc că Adolf Hitler se exprima în Mein Kampf în favoarea pan-germanismului – unirea tuturor teritoriilor germane – şi asigurarea în Europa de Est a unui „spaţiu vital” german. Dar, aceste idei nu-i aparţin, de fapt, lui Hitler, ci liderului şcolii germane de geopolitică, Karl Haushofer. El aprecia că geografia lumii s-a configurat sub forma unor pan-organisme: Pan-Europa, care spera să devină germană, Eurafrica (zona mediteraneeană şi nordul Africii), ce urma să intre sub controlul Pan-Europei, Pan-Rusia, Pan-Pacific, Pan-America şi Pan-Islam. În condiţiile în care Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii dominau lumea occidentală, Haushofer considera că doar o alianţă a Germaniei cu Rusia îi putea asigura celei dintâi supravieţuirea ca mare putere.

Lucrul acesta se cam întâmplă acum. Regatul Unit, cu tot cu 50 de țări ale Commowealth-ului, iese din UE și rămâne alături de americani, Germania s-a apropiat de Federația Rusă, dar se pare că rușii fac cărțile în această alianță, nu nemții, după cum ar fi vrut Haushofer. Implicit întreaga Europă polarizată de Germania joacă după cum cântă Rusia. Problema este însă că asta dăunează UE. Liderul francez Emmanuel Macron poate scurtcircuita această relație, în favoarea europenilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 8.12.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 8.12.2021
Euro a început ziua aproape de cursul anunţat ieri de BNR. Dolarul scade la 4,38 lei.
Orange a câştigat licitaţia prin care va furniza Guvernului servicii de telefonie şi internet mobil
Orange a câştigat licitaţia prin care va furniza Guvernului servicii de telefonie şi internet mobil
Orange România a câştigat licitaţia prin care va furniza Secretariatului General al Guvernului (SGG) servicii de telefonie ...
Gigantul american Intel angajează în România zeci de specialişti IT, dar şi studenţi sau proaspăt absolvenţi
Gigantul american Intel angajează în România zeci de specialişti IT, dar şi studenţi sau proaspăt absolvenţi
Gigantul Intel scoate la concurs 24 de posturi în România pentru birourile din Timişoara, Galaţi şi Braşov pentru diferite ...