UE se va mişca rapid pentru a o înlocui pe Sabine Lautenschlaeger în boardul BCE

Miniştrii de Finanţe din zona euro urmează să se mişte rapid şi să găsească un înlocuitor pentru Sabine Lautenschlaeger, care a provocat o surpriză după ce şi-a anunţat demisia din boardul executiv al Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 30 sept. 2019, 14:30
UE se va mişca rapid pentru a o înlocui pe Sabine Lautenschlaeger în boardul BCE

Potrivit oficialilor europeni citaţi de Reuters, procesul de căutare a unui succesor va începe săptămâna viitoare în ideea ca persoana desemnată să ocupe postul vacant în luna ianuarie 2020.

Sabine Lautenschlaeger, reprezentanta Germaniei în boardul executiv al Băncii Centrale Europene, şi-a anunţat miercuri demisia din funcţie, cu doi ani înainte de expirarea mandatului său, pe fondul criticilor faţă de ultimele măsuri de stimulare monetară adoptate de BCE.

Doi oficiali europeni consultaţi de Reuters au precizat că miniştrii de Finanţe din zona euro vor demara procedura de depunere de candidaturi la reuniunea lor lunară din 9 octombrie, risipind îngrijorările că vor solicita un răgaz suplimentar. Ulterior, la reuniunea din luna noiembrie, miniştrii de Finanţe din zona euro vor selecta un candidat preferat, care va fi audiat de Parlamentul European şi desemnat în mod oficial de liderii europeni la summitul lor din luna decembrie.

Analiştii se aşteaptă ca succesorul lui Sabine Lautenschlaeger să fie tot un cetăţean german, care să nu aibă concurenţă pentru postul din boardul executiv al BCE.

În mod obişnuit, cele trei mai state din zona euro, Germania, Franţa şi Italia, desemnează fiecare câte un reprezentant în consiliul director al BCE. Însă locul Italiei va fi vacant după 31 octombrie, data la care actualul preşedinte al instituţiei, Mario Draghi, va fi înlocuit de fostul ministru francez al Economiei, Christine Lagarde.

De asemenea, săptămâna trecută, viceguvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Fabio Panetta, a fost declarat singurul candidat pentru a-i succeda în funcţie francezului Benoît Coeure în Consiliul Director al Băncii Centrale Europene, începând din luna ianuarie 2020.

Consiliul director al BCE este compus din şase membri, dintre care unul este preşedintele BCE, iar printre atribuţiile sale se numără pregătirea reuniunilor Consiliului guvernatorilor BCE, la care alături de guvernatori celor 19 bănci centrale din zona euro participă şi cei şase membri ai consiliului director.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...