UE şi Kosovo au semnat acordul de stabilizare şi asociere – oficial

Uniunea Europeană (UE) şi Kosovo au semnat marţi, la Strasbourg, acordul de stabilizare şi asociere, o primă etapă în direcţia aderării la UE pentru această fostă provincie sârbă care şi-a declarat independenţa în 2008, informează AFP, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 27 oct. 2015, 18:15
UE şi Kosovo au semnat acordul de stabilizare şi asociere - oficial

Documentul a fost semnat în clădirea Parlamentului European de la Strasbourg de către premierul kosovar Isa Mustafa, ministrul kosovar al integrării europene Bekim Collaku şi, din partea europeană, de comisarul UE pentru extindere Johannes Hahn şi de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, potrivit imaginilor transmise presei.

Cele 28 de ţări ale UE au dat undă verde, la 22 octombrie, pentru semnarea acestui acord, care are loc după doi ani de negocieri, în pofida faptului că cinci ţări din UE (Spania, Grecia, Cipru, România şi Slovacia) nu recunosc independenţa Kosovo, precizează AFP.

Acordul de stabilizare şi asociere (ASA) constituie o etapă importantă în apropierea unei ţări de UE. El instaurează o zonă de liber schimb şi stabileşte paşii de urmat în domenii precum guvernarea, statul de drept, drepturile omului şi sistemul judiciar, pentru a le apropia progresiv de standardele europene.

‘Sunt convinsă că acest acord va aduce multe lucruri bune poporului din Kosovo şi UE, precum şi stabilităţii şi integrării regiunii’, a comentat Mogherini.

‘Astăzi, intrăm într-o relaţie contractuală cu UE, ceea ce reprezintă un proces foarte important în opinia noastră’, a declarat, la rândul său, premierul kosovar.

‘Acesta este un proces care întăreşte democraţia, statul de drept, integrarea noastră economică, reformele pe care trebuie să le facem în drumul nostru în direcţia aderării la UE. Vom face totul pentru a arăta că merităm această etapă foarte importantă’, a adăugat premierul Isa Mustafa, exprimându-şi speranţa că ‘următoarea etapă va fi o liberalizare a vizelor’ pentru kosovarii care doresc să efectueze deplasări scurte în UE.

Te-ar mai putea interesa și
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
Aeroportul din Ruse va fi operat gratuit de Airport Ruse Ltd, care cuprinde companiile bulgare Shtraplan EOOD şi Stroyproject EOOD, a decis Consiliul Municipal Ruse. Dezbaterea asupra deciziei a......
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar ...
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...