1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

Extern

UE şi Kosovo au semnat acordul de stabilizare şi asociere - oficial

Uniunea Europeană (UE) şi Kosovo au semnat marţi, la Strasbourg, acordul de stabilizare şi asociere, o primă etapă în direcţia aderării la UE pentru această fostă provincie sârbă care şi-a declarat independenţa în 2008, informează AFP, potrivit Agerpres.

27 oct, 2015 | Agerpres

Documentul a fost semnat în clădirea Parlamentului European de la Strasbourg de către premierul kosovar Isa Mustafa, ministrul kosovar al integrării europene Bekim Collaku şi, din partea europeană, de comisarul UE pentru extindere Johannes Hahn şi de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, potrivit imaginilor transmise presei.

Cele 28 de ţări ale UE au dat undă verde, la 22 octombrie, pentru semnarea acestui acord, care are loc după doi ani de negocieri, în pofida faptului că cinci ţări din UE (Spania, Grecia, Cipru, România şi Slovacia) nu recunosc independenţa Kosovo, precizează AFP.

Acordul de stabilizare şi asociere (ASA) constituie o etapă importantă în apropierea unei ţări de UE. El instaurează o zonă de liber schimb şi stabileşte paşii de urmat în domenii precum guvernarea, statul de drept, drepturile omului şi sistemul judiciar, pentru a le apropia progresiv de standardele europene.

'Sunt convinsă că acest acord va aduce multe lucruri bune poporului din Kosovo şi UE, precum şi stabilităţii şi integrării regiunii', a comentat Mogherini.

'Astăzi, intrăm într-o relaţie contractuală cu UE, ceea ce reprezintă un proces foarte important în opinia noastră', a declarat, la rândul său, premierul kosovar.

'Acesta este un proces care întăreşte democraţia, statul de drept, integrarea noastră economică, reformele pe care trebuie să le facem în drumul nostru în direcţia aderării la UE. Vom face totul pentru a arăta că merităm această etapă foarte importantă', a adăugat premierul Isa Mustafa, exprimându-şi speranţa că 'următoarea etapă va fi o liberalizare a vizelor' pentru kosovarii care doresc să efectueze deplasări scurte în UE.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO