UE şi NATO fac promisiuni deşarte Ucrainei referitoare la aderare – Scheffer

Fostul secretar general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a estimat că nu este chiar onest atunci când Uniunea Europeană şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord invocă perspectiva aderării Ucrainei la aceste structuri, chiar dacă sunt conştiente că această perspectivă este una îndepărtată, relatează marţi agenţia de presă Unian şi publicaţia Zerkako Nedeli.
Economica.net - mar, 25 nov. 2014, 11:37
UE şi NATO fac promisiuni deşarte Ucrainei referitoare la aderare - Scheffer

‘UE şi NATO nu ar trebui să facă promisiuni deşarte Ucrainei că ea va fi membră a lor. În primul rând, pentru că va trece o perioadă lungă de timp înainte ca Ucraina să fie în măsură să realizeze reformele necesare. În al doilea rând, pentru că un număr de ţări va bloca în continuare aceste iniţiative din cauza reacţiei Rusiei’, a spus Jaap de Hoop Scheffer, vorbind în cadrul Adunării Parlamentare a NATO, ce s-a desfăşurat luni la Haga.

‘Vreau să nu mă înţelegeţi greşit, haideţi să nu facem promisiuni deşarte ucrainenilor că ţara lor va deveni membră a UE. Nu este corect, pentru că ştim că nu va funcţiona. Ştim cu toţii că Ucraina trebuie să combată în mod serios corupţia, să respecte preeminenţa legii şi să aibă o bună guvernare’, şi-a argumentat el punctul de vedere.

Dacă UE doreşte să ajute într-adevăr Ucraina, ea trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru promisiunile făcute Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, pentru ca acestea să înainteze în mod real pe calea integrării euroatlantice, a afirmat fostul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.

El a spus că nu vede Ucraina în NATO cel puţin din cauza faptului că unele ţări membre ale Alianţei au fost şi sunt în continuare împotriva aderării fostei republici sovietice la blocul nord-atlantic.

‘Nu văd în circumstanţele actuale şi în viitorul apropiat ca Georgia şi Ucraina să fie în măsură să îndeplinească rapid toate condiţiile necesare pentru realizarea aspiraţiilor lor euroatlantice. Cred aceasta şi pentru că văd o mulţime de dezacorduri între noi înşine (ţările membre ale NATO). Chiar la summitul de la Bucureşti, Franţa şi Germania au fost ‘foarte, foarte’ împotriva Planului de acţiune în vederea obţinerii calităţii de membru al NATO (Membership Action Plan /MAP/) pentru Georgia şi Ucraina’, a amintit el.

Scheffer a recunoscut că una din problemele-cheie ale participării Ucrainei la comunitatea euroatlantică este reacţia Federaţiei Ruse, personal, a lui Putin.

În opinia sa, UE provoacă parţial reacţia agresivă a lui Putin prin promisiunile făcute altor ţări şi deznodământul este cunoscut după cazul Georgiei.

‘Nu din cauza NATO discutăm astăzi Ucraina, ci UE este cauza pentru care e nervos Putin. În 2008 a fost vorba de MAP, care a dus la invazia rusă în Georgia’, a amintit Jaap de Hoop Scheffer. Acum în cauză este UE şi Ucraina, care în dorinţa sa de a fi mai aproape de Uniunea Europeană a provocat un răspuns dur al Kremlinului, a adăugat ex-secretarul general al NATO.

Dimpotrivă, actualul secretar general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a declarat că el vede Ucraina în NATO, după ce va îndeplini toate condiţiile.

Germania s-a pronunţat deja împotrivă, prin vocea ministrului său de externe, Frank-Walter Steinmeier. Iar, marţi, şi şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, a declarat că prin planurile sale de a adera la NATO, Ucraina creează o ‘mare problemă’.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...