UE şi SUA îşi exprimă sprijinul pentru noul guvern al Republicii Moldova

UE şi SUA au salutat învestirea noului guvern al Republicii Moldova, şeful misiunii UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, ţinând să se întâlnească personal vineri cu noul premier moldovean, Valeriu Streleţ, în timp ce la Washington un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a făcut o declaraţie în acest sens, relatează Radio Chişinău şi Unimedia.
Economica.net - vin, 31 iul. 2015, 11:50
UE şi SUA îşi exprimă sprijinul pentru noul guvern al Republicii Moldova

Uniunea Europeană va acorda tot sprijinul noului guvern al Republicii Moldova, a declarat şeful delegaţiei UE la Chişinău în cadrul unei întrevederi cu premierul Valeriu Streleţ, menţionând importanţa învestirii noului executiv pentru asigurarea stabilităţii şi continuarea reformelor în Republica Moldova, scrie Agerpres.

Oficialul european a confirmat disponibilitatea Uniunii Europene pentru cooperare şi a reiterat sprijinul în promovarea reformelor şi în modernizarea Republicii Moldova, potrivit unui comunicat difuzat de executiv.

La rândul său, noul premier moldovean s-a arătat deschis pentru un dialog eficient cu partenerii europeni. ‘Este firesc să am această primă întrevedere oficială în calitate de prim-ministru cu dumneavoastră, reprezentantul Uniunii Europene la Chişinău. Avem o agendă ambiţioasă şi suntem ferm convinşi că vom reuşi să o realizăm cu succes împreună cu partenerii noştri’, a afirmat el.

Cu ocazia acestei discuţii au fost abordate aspecte ale cooperării bilaterale şi legate de implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE, precum şi priorităţile guvernului în perioada imediat următoare. Un subiect aparte al discuţiei a vizat stadiul actual al realizării zonei de liber schimb, inclusiv în regiunea din stânga Nistrului a Republicii Moldova.

La rândul lor, Statele Unite au salutat învestirea noului guvern în Republica Moldova şi şi-au anunţat disponibilitatea de a conlucra cu premierul Valeriu Streleţ şi noul cabinet de miniştri.

Potrivit unei declaraţii de presă a purtătorului de cuvânt adjunct al Departamentului de stat, Mark C. Toner, Washingtonul aşteaptă ca guvernul de la Chişinău să implementeze reforme rapide în beneficiul cetăţenilor moldoveni care au votat pentru un viitor prosper al integrării europene.

Statele Unite ale Americii îşi menţin angajamentul de a ajuta Republica Moldova în lupta împotriva corupţiei şi în promovarea reformelor. În calitatea sa de observator la procesul de negocieri 5+2, Statele Unite vor continua să caute o soluţie cuprinzătoare şi paşnică pentru conflictul transnistrean, susţinând suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, se mai arată în declaraţie.

Noul premier democrat-liberal Valeriu Streleţ şi cabinetul său de miniştri au fost învestiţi joi în funcţie cu voturile celor 52 de deputaţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană 3.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...