UE şi SUA îşi dau mâna peste Atlantic pentru cea mai mare zonă de liber schimb. Ce câştigă România

UE şi SUA au repornit negocierile pe Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, acordul care, dacă se va încheia, va duce la crearea celei mai mari zone de liber schimb din lume.  
Economica.net - mie, 25 mart. 2015, 22:02
UE şi SUA îşi dau mâna peste Atlantic pentru cea mai mare zonă de liber schimb. Ce câştigă România

Proiectul de Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), acordul de liber schimb despre care SUA şi UE au început să discute serios încă din 2011, a ajuns într-o nouă etapă a negocierilor. Pe 18 martie, membrii Comisiei pentru Comerţ Internaţional din cadrul Parlamentului European vor discuta cu mediul de afaceri şi organizaţii ale consumatorilor despre potenţialele beneficii ale TTIP, urmând ca Parlamentul European să pregătească recomandări pe care să le aprobe în luna mai.

Ce ar putea însemna pentru România

Anul trecut, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu SUA s-a cifrat la 2,208 miliarde de dolari, din care 1,303 miliarde USD au reprezentat exporturile româneşti. Cu un an în urmă, schimburile bilaterale au fost de 1,934 miliarde de dolari, din care 1,1 miliarde USD valoarea exporturilor româneşti, trendul fiind unul pozitiv în ultimii ani. Spre exemplu, analizând schimburile comerciale dintre România şi SUA în perioada 2008-2014, se poate remarca o revenire a exporturilor , depășind chiar volumele din anii premergători crizei economico-financiare.

UE și-a apărat poziția de cel mai important partener comercial al SUA, cea mai mare economie a lumii absorbind, în 2013, 16,6% din exporturile totale ale Uniunii Europene, faţă de 8,5% în relaţia cu China. SUA s-a clasat doar pe locul trei printre partenerii de importuri ai UE. În 2014, UE a importat din SUA în valoare de 276,69 miliarde de dolari şi a exportat peste Ocean 417,8 miliarde de dolari.

Ce exportăm în SUA

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), cele mai căutate produse româneşti pe piaţa americană au fost anul trecut tuburile, ţevile, profilele tubulare din fier sau oţel. Valoarea exporturilor de astfel de produse a totalizat 141,1 milioane de euro. Urmează anvelopele pneumatice noi, din cauciuc, pentru care România a încasat de la americani 64,9 milioane de euro, rulmenţii cu bile – aproximativ 60,9 milioane de euro – şi îngrăşăminte minerale sau chimice azotate – 55,2 milioane de euro. 

Ce ar putea aduce TTIP europenilor

Începând din iulie 2013, SUA şi Uniunea Europeană au trecut prin şapte runde de negocieri pe TTIP, ambele părţi afişând determinare pentru încheierea acestui parteneriat. „4,7 milioane de locuri de muncă din UE există datorită activităţilor de export către SUA. Vrem să creem noi oportunităţi pentru exportatori şi o cerere mai mare pentru aceşti specialişti bine plătiţi”, a declarat comisarul pentru comerţ Cecilia Malmström. Potrivit acesteia, inclusiv consumatorii vor beneficia de o ofertă mai mare de produse la preţuri mai mici, în timp ce companiile vor deveni mai competitive, având în vedere că vor avea costuri mai mici cu exportul.

Susanne Lindberg-Elmgren, un reprezentant al sindicatelor din Suedia, susţine că parteneriatul va duce la câştiguri, dar va genera şi pierderi. „Muncitorii au nevoie de mai multe investiţii şi oportunităţi comerciale. Vor fi unii câştigători, dar şi perdanţi în rândul angajaţilor. Sper însă că vor fi mai mulţi câştigători”, a declarat aceasta. Mai mult, Yannick Jadot, un membru francez al grupului Greens/EFA a pus în discuţie unele studii potrivit cărora TTIP ar putea duce la pierderea a 600.000 de locuri de muncă la nivel european.

Conform calculelor, încheierea acestui acord ar putea genera un câştig economic al UE de până la 120 de miliarde de euro pe an, iar exporturile UE către SUA ar creşte cu până la 25%. Totodată, va contribui la creşterea cu 500 de euro a veniturilor anuale medii ale cetăţenilor europeni, se mai arată în prezentarea acordului publicată pe site-ul Comisiei Europene.

Ce presupune TTIP

Negocierile dintre UE şi SUA vizează trei aspecte diferite: accesul pe piaţă prin eliminarea tarifelor pentru bunuri şi accesul liber la servicii; aspecte de reglementare şi bariere netarifare în calea comerţului şi reguli, principii şi noi modalităţi de cooperare care să se adreseze provocărilor şi oportunităţilor comerţului global. Practic, prin semnarea acordului, impedimente precum taxele vamale, birocrația și restricțiile referitoare la investiții de pe fiecare mal al Atlanticului vor dispărea, astfel încât cumpărarea și vânzarea de bunuri și servicii pe celălalt mal să fie mai facile.

Spre exemplu,  întreprinderile din UE ar putea exporta mai ușor bunuri și servicii în SUA şi le-ar fi mai ușor să investească peste Ocean. Desigur, este valabilă şi reciproca, de unde şi temeri legate de dispariţia unor locuri de muncă din Europa.

Un acord controversat

Cu toate acestea, sunt nemoroase voci care spun că acest acord este periculos pentru economia şi consumatorii UE. Problemele tarifare par a fi cele mai puţin complicate. În ceea ce priveşte însă accesul la servicii, discuţiile sunt destul de aprise având în vedere unele sectoare sensibile printre care cel al serviciilor financiare. Totodată, există puncte de vedere diferite şi în ceea ce priveşte comerţul electronic şi a schimbului de date.

Cele mai mari îngrijorări legate de TTIP se referă însă la scăderea standardelor de sănătate şi mediu în beneficiul unor companii mari. S-au adus în discuţie subiecte precum alimentele produse din organisme modificate genetic, permise la producţie în SUA, dar nu şi în România, dar şi de posibila invazie a pieţei europene cu alimente ieftine, SUA fiind cel mai mare exportator d eproduse alimentare şi agricole.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...