UE temporizează negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania (DPA)

Uniunea Europeană pare că intenţionează să temporizeze negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, comentează marţi DPA. Agenţia pune posibila amânare pe seama Germaniei, scrie Agerpres. 
Economica.net - mar, 18 iun. 2019, 12:11
UE temporizează negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania (DPA)
Luna trecută, Comisia Europeană a recomandat începerea imediată a negocierilor cu guvernele de la Skopje şi Tirana şi a avertizat că în caz contrar credibilitatea UE va fi subminată, deoarece ambele ţări candidate au îndeplinit condiţiile stabilite anul trecut pentru demararea procesului oficial de aderare. 

Decizia trebuie luată în unanimitate de cele 28 de state membre ale Uniunii şi s-a aflat în centrul reuniunii de luni, de la Luxemburg, a miniştrilor de externe europeni. 

În Germania, însă, conservatorii cancelarului Angela Merkel frânează procedura. Problema trebuie mai întâi supusă dezbaterii în parlament, care susţine că nu a avut suficient timp pentru a studia ultimele rapoarte ale Comisiei Europene despre statele balcanice care doresc să adere la UE. Ministrul de externe Michael Roth a declarat, înainte de discuţiile cu omologii săi, că se va lăsa parlamentarilor răgazul necesar. 

„Sper însă că vom ajunge la o evaluare pozitivă cât mai curând, nu mai târziu de octombrie”, a spus Roth, reprezentant al social-democraţilor din coaliţia condusă de Merkel. El a apreciat că atât Macedonia de Nord, cât şi Albania s-au achitat de obligaţii, iar în joc este credibilitatea UE, scrie Agerpres. 

Politica de extindere a Uniunii Europene este folosită ca un instrument pentru încurajarea statelor din vecinătate să aplice reforme democratice, în schimbul perspectivei de aderare, arată DPA. 

Ministrul de externe slovac Miroslav Lajcak a argumentat luni că negocierile de aderare trebuie începute imediat „dacă dorim să ne menţinem influenţa, dacă vrem să arătăm că ne pasă, că suntem un actor global”. 

Oficialii europeni susţin că în special Macedonia de Nord trebuie recompensată pentru paşii făcuţi anul trecut în vederea încheierii disputei privind denumirea ţării, care a blocat mult timp relaţiile cu Grecia. Unii observatori spun, potrivit DPA, că neînceperea negocierilor va reduce greutatea argumentelor UE în favoarea viitoarelor reforme din regiune. 

La rândul său, Albania a început o reconstrucţie masivă a sistemului juridic, deşi progresele sunt mai puţin vizibile decât criza politică în curs. 

Criticii evidenţiază ritmul redus al progreselor în lupta împotriva corupţiei, în ambele ţări vizate. Germania nu este singura care ezită să dea undă verde negocierilor – şi Franţa, Olanda şi Danemarca şi-au exprimat unele rezerve. 

Există însă şi temerea că fereastra de oportunitate s-ar putea închide odată cu schimbarea guvernului de la Atena, aşteptată după alegerile apropiate. Federica Mogherini, reprezentanta UE pentru politica externă, susţine că „timpul nu este de neglijat în acest proces”. „Politica este o problemă de timp. Sper ca statele membre să înţeleagă miza”, a spus ea.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...