1EUR = 4.7781 RON | Bucureşti 13 º

Extern

UE temporizează negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania (DPA)

Uniunea Europeană pare că intenţionează să temporizeze negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, comentează marţi DPA. Agenţia pune posibila amânare pe seama Germaniei, scrie Agerpres. 

18 iun, 2019 | Agerpres
Luna trecută, Comisia Europeană a recomandat începerea imediată a negocierilor cu guvernele de la Skopje şi Tirana şi a avertizat că în caz contrar credibilitatea UE va fi subminată, deoarece ambele ţări candidate au îndeplinit condiţiile stabilite anul trecut pentru demararea procesului oficial de aderare. 

Decizia trebuie luată în unanimitate de cele 28 de state membre ale Uniunii şi s-a aflat în centrul reuniunii de luni, de la Luxemburg, a miniştrilor de externe europeni. 

În Germania, însă, conservatorii cancelarului Angela Merkel frânează procedura. Problema trebuie mai întâi supusă dezbaterii în parlament, care susţine că nu a avut suficient timp pentru a studia ultimele rapoarte ale Comisiei Europene despre statele balcanice care doresc să adere la UE. Ministrul de externe Michael Roth a declarat, înainte de discuţiile cu omologii săi, că se va lăsa parlamentarilor răgazul necesar. 

"Sper însă că vom ajunge la o evaluare pozitivă cât mai curând, nu mai târziu de octombrie", a spus Roth, reprezentant al social-democraţilor din coaliţia condusă de Merkel. El a apreciat că atât Macedonia de Nord, cât şi Albania s-au achitat de obligaţii, iar în joc este credibilitatea UE, scrie Agerpres. 

Politica de extindere a Uniunii Europene este folosită ca un instrument pentru încurajarea statelor din vecinătate să aplice reforme democratice, în schimbul perspectivei de aderare, arată DPA. 

Ministrul de externe slovac Miroslav Lajcak a argumentat luni că negocierile de aderare trebuie începute imediat "dacă dorim să ne menţinem influenţa, dacă vrem să arătăm că ne pasă, că suntem un actor global". 

Oficialii europeni susţin că în special Macedonia de Nord trebuie recompensată pentru paşii făcuţi anul trecut în vederea încheierii disputei privind denumirea ţării, care a blocat mult timp relaţiile cu Grecia. Unii observatori spun, potrivit DPA, că neînceperea negocierilor va reduce greutatea argumentelor UE în favoarea viitoarelor reforme din regiune. 

La rândul său, Albania a început o reconstrucţie masivă a sistemului juridic, deşi progresele sunt mai puţin vizibile decât criza politică în curs. 

Criticii evidenţiază ritmul redus al progreselor în lupta împotriva corupţiei, în ambele ţări vizate. Germania nu este singura care ezită să dea undă verde negocierilor - şi Franţa, Olanda şi Danemarca şi-au exprimat unele rezerve. 

Există însă şi temerea că fereastra de oportunitate s-ar putea închide odată cu schimbarea guvernului de la Atena, aşteptată după alegerile apropiate. Federica Mogherini, reprezentanta UE pentru politica externă, susţine că "timpul nu este de neglijat în acest proces". "Politica este o problemă de timp. Sper ca statele membre să înţeleagă miza", a spus ea.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO