UE, tot mai accesibilă culturilor de organisme modificate genetic

Uniunea Europeană este aproape de un acord de autorizare a cultivării organismelor modificate genetic (OMG), care se va încheia totuşi cu posibilitatea fiecărui stat de a interzice cultivarea acestora pe teritoriul său, a anunţat preşedinţia greacă a UE după o dezbatere publică între miniştrii mediului la Bruxelles.
Economica.net - mar, 04 mart. 2014, 07:21
UE, tot mai accesibilă culturilor de organisme modificate genetic

‘O mare majoritate a statelor este favorabilă unei deblocări a lucrurilor’, şi-a exprimat satisfacţia Tonio Borg, comisarul sănătăţii responsabil de acest dosar.

‘Ceea ce propunem nu este o dogmă. Se poate îmbunătăţi’, a subliniat el, potrivit AFP. ‘Un acord politic s-a profilat şi sperăm să ajungem la adoptarea lui spre sfârşitul anului’, a declarat la rândul său ministrul grec Yannis Maniatis, a cărui ţară asigură preşedinţia turnantă a UE.

Compromisul în discuţie permite fiecărui stat să interzică cultivarea unui OGM integral sau pe o parte a teritoriului său din alte motive decât sănătatea şi mediul, precum ordinea publică, amenajarea teritoriului sau lupta împotriva risipei.

Ministrul francez Philippe Martin a încercat să se opună acestei soluţii, propunând înscrierea cererilor de culturi OMG care au primit aviz favorabil pe o listă care să dea apoi statelor dreptul de a refuza sau de a autoriza aplicarea lor.

Dar ceilalţi miniştri au refuzat ‘să reia totul de la zero’, iar Spania a acuzat chiar Parisul de obstrucţionare a lucrărilor. ‘Renaţionalizarea autorizaţiilor ne-ar aduce acolo de unde am plecat’, a avertizat Tonio Borg.

Patru ţări se opuneau din motive diverse soluţiei derogatorii: Franţa, Germania, Marea Britanie şi Belgia. Această minoritate a dispărut însă luni, când Marea Britanie s-a raliat compromisului argumentând că ‘nu există motive pentru a întârzia accesul OMG pe pieţele europene’, potrivit reprezentantului său.

Germania a anunţat, la rândul ei, că ‘trece de la respingerea absolută la examinarea aprofundată’ a problemei. Belgia a refuzat categoric compromisul propus de preşedinţia greacă, fără însă a se ralia poziţiei franceze.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...