UE trebuie să aibă în vedere deschideri faţă de Rusia – şeful diplomaţiei franceze

UE trebue să se gândească la deschideri în problema sancţiunilor grele decretate împotriva Rusiei la viitorul summit al liderilor europeni de la sfârşitul lunii iunie, a estimat luni şeful diplomaţiei franceze Jean-Marc Ayrault, citat de AFP, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 20 iun. 2016, 20:24

El a confirmat totodată că sancţiunile economice ale UE decise în vara lui 2014 din cauza presupusei implicări a Rusiei în conflictul ucrainean vor fi reînnoite pentru şase luni.

‘În prezent, condiţiile nu sunt reunite pentru această ridicare a sancţiunilor pentru că acordurile de la Minsk’, destinate să reglementeze conflictul din estul Ucrainei, ‘nu sunt respectate’, a explicat Ayrault, în finalul unei reuniuni cu omologii săi europeni la Luxemburg. ‘Există progrese, dar insuficiente’, a comunicat el.

Aceste sancţiuni trebuie să fie prelungite formal cu şase luni începând de vineri, dar decizia ar putea fi astfel amânată până la summitul şefilor de stat şi de guvern europeni din 28 şi 29 iunie la Bruxelles, potrivit unor surse diplomatice.

Cu ocazia acestui summit, o informare ar putea fi prezentată de liderii francez şi german – preşedintele Francois Hollande şi cancelarul Angela Merkel – care au negociat acordurile de la Minsk, a explicat Ayrault.

Şi în viitor, ‘dacă se pot da câteva semne de încurajare unora şi altora, aceasta ar putea fi util’, a pledat el.

‘Doresc să nu se mulţumească (la viitoarea reuniune de la sfârşitul lui decembrie) cu reînnoirea automată a sancţiunilor pentru alte şase luni, dar există un început’, a precizat ministrul francez, evocând ‘deschideri’ în caz de ‘progrese reale, concrete, semnificative’ în aplicarea acordurilor de la Minsk.

Potrivit şefului diplomaţiei franceze, pentru deschideri trebuie să existe anumite condiţii, deci trebuie dat ceva la schimb. ‘Atât ruşii, cât şi ucrainenii trebuie să-şi facă partea lor de treabă’, a insistat acesta.

Summitul de la sfârşitul lunii iunie va fi consacrat în principal urmărilor referendumului britanic asupra apartenenţei la UE. Dacă ‘Brexit’ – o ieşire din UE câştigă – problema sancţiunilor ruseşti va fi amânată pentru o dată ulterior.

Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, susţinuse deja o flexibilizare a poziţiei UE la sfârşitul lunii mai, menţionând o posibilă ‘reducere graduală’ a acestor sancţiuni în caz de ‘progrese semnificative’ în aplicarea acordurilor de la Minsk.

Principalele prevederi ale acestor acorduri, începând cu încetarea focului pe linia frontului, sunt departe de a fi aplicate.

‘Nu suntem ranchiunoşi şi suntem pregătiţi să facem un pas spre partenerii noştri europeni’, a lansat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, în legătură cu aceste sancţiuni care au penalizat puternic economia rusă, dar ‘aceasta nu poate fi, bineînţeles, în sens unic’.

Te-ar mai putea interesa și
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este vorba despre o creștere în interiorul companiei, atunci când angajatorul......
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...